Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas lösningar för landsbygden

Artikel 208 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

NA frågar Lindesbergs politiker hur de tänker om service, kommunikationer, skola och folkets känsla av att vara bortglömda i kommunens kringorter.

Annons
Ulf Axelsson, Vänsterpartiet – Nummer ett är att vi inte ska skära något mer i de budgeterna. Vad gäller byskolorna säger vi att de ska vara kvar, men man kan inte driva den linjen in absurdum. Det är redan ett väldigt litet elevunderlag och blir de för få så får man försöka med något mellanting där man kanske behåller årskurs ett till tre. Sen ställde ju vi oss bakom tillväxtkassan, till allas förvåning, för att vi vill värna landsbygden.

Representanter från alla partier som är invalda i kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun har fått svara på frågan: Vad vill du göra för att få hela Lindesbergs kommun att leva?

Klicka på bildspelet till höger för att se vad politikerna svarade.

Irja Gustavsson, Socialdemokraterna – Inför nästa mandatperiod vill vi sätta oss ned och diskutera varje ort utifrån en modell som finns och fungerar bra i Örnsköldsvik. I diaolog med kommuninvånarna som bor i småbyarna ska vi bestämma vilken nivå på servicen man ska ha. På det sättet vet alla vad de kan förvänta sig. För självklart ska hela kommunen leva, men det kan inte vara samma service överallt, vi måste fördela det vi har.
Bengt Evertsson, Miljöpartiet – I första hand handlar det om skolorna i Ramsberg och Rockhammar, vi vill helst att de ska kunna finnas kvar. Det är viktigt att vi markerar för barnfamiljerna att man ska kunna bo även på de mindre orterna. Sen jobbar vi också för mer matförädling, vilket bidrar till att vi skapar fler jobb på landsbygden. Här har det pratats om mobila kök och slakterier som småföretag kan använda för att minska transporterna.
Jonas Kleber, Centerpartiet – I och med urbaniseringen försvinner butiker i bygderna, vi har knappt några lanthandlare kvar. Det faller tillbaka på de som bor där, de måste handla i de butiker som finns. Men kommunen ska vara den sista som drar sig tillbaka, därför är skolan och barnomsorgen viktig. Jag är inte främmande för idén att kommunen bussar ut barn till en byskola, om intresset finns. Men man kan inte tvinga någon.
Göran Gustavsson, Folkpartiet – Kan man bara klara kunskapskraven så vill inte vi lägga ned några skolor. Sen måste vi satsa på ett företagande i hela kommunen. Vi måste tillsammans med företagen ta reda på hur vi kan förbättra företagsklimatet. Gällande byggandet så måste man börja direkt efter valet. Inte som Socialdemokraterna, säga att det är för dyrt ända tills man inser att det är val nästa år och först då börja prata om nya byggnationer.$RETURN$$RETURN$
Pär-Ove Lindqvist, Moderaterna – När det gäller handel ska vi vara med och stimulera servicen på de mindre orterna. Med det menar jag inte att kommunen ska driva affärer, men vi ska skapa förutsättningar för de som vill, till exempel genom att tillhandahålla lokaler. Vad gäller skolorna i Ramsberg och Rockhammar så vill vi att de ska vara kvar, men man måste ha kvalitetskrav. Vi måste klara det som står i skolplanen, det vi är lagstadgade att följa.
Ingrid Åberg, Kristdemokraterna – Vi vill att byskolorna ska få finnas kvar. Vi lever i en tid när vi kan ta hjälp av tekniken genom att koppla upp en byskola med en skola i tätorten så att eleverna kan få tillgång till fler lärare. Likväl kämpar vi för att behålla matsalen och badet i Fellingsbro samt biblioteket i Ramsberg. Vi vill ha ett tågstopp i Vedevåg och det ska bli gratis att åka buss i kommunen för alla pensionärer så att de kan komma ut och röra på sig.
Per Söderlund, Sverigedemokraterna – Jag bor själv längst upp i norra kommunen, i Löa, och på riksnivå har vi profilerat oss som ett landsbygdsparti. Vi går till val på att man ska behålla byskolorna. Lägger man ned en byskola så dödar man orten på sikt, huspriserna sjunker och till slut blir det inget folk kvar. När det gäller asylmottagandet så är det väldigt många av dem som placeras på landsbygden, det påverkar också. Vi vill minska asylmottagandet.
Annons