Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikers visioner i omsorgen och personalens oro

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kartläggning av behov och utvecklade larmsystem ska vara lösningar i framtidens äldreomsorg. Personalen är dock skeptisk. Vad som behövs är fler händer anser de.

Ekonomiska problem har kantat omsorgsverksamheten inom Hällefors kommun under många år. Med neddragningar som följd. Samtidigt som den politiska arenan på senare tid präglats av turbulens, med avhopp och förändringar i den beslutande församlingen.

Omsorgsnämnden har ett underskott på 20 miljoner kronor, något som uppdagades så sent som efter årets semestrar. Krafttag krävs och kommunchef Hans Karlsson har tagit initiativ till en extern utredning som han hyser stor tilltro till. Här ska svaren till hur den långsiktiga utvecklingen och behoven ser ut.

En åldrande befolkning i en avfolkningsbygd är ett bekymmer. Rekrytering av personal för kommande pensionsavgångar är ett måste, men även tekniska lösningar framhåller Hans Karlsson och talar om utvecklade larm och robotar.

Personalen är skeptisk. De anser att ledningen fäster alltför stor tilltro till planeringssystem och teknik.

- Vad vi behöver är fler händer, säger anställda inom hemtjänsten.

- Vissa saker går aldrig att ersätta med teknik. Hit hör mänskliga kontakter, fortsätter de och uttrycker känslan att gå mot ett samhälle som känns mer och mer opersonligt.

NA frågar politikerna i Hällefors vad de vill göra för äldrevården och omsorgen i kommunen. Klicka på bildspelet intill så ser du hur var och en har svarat.