Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk majoritet – till vilket pris?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Inför söndagens kommunval går Folkpartiet (FP) ut med att de står närmare Sverigedemokraterna (SD) än Socialdemokraterna (S) kommunpolitiskt. S, å sin sida, ser hellre breda lösningar än låter SD få inflytande i kommunpolitiken.

Det förs en högljudd diskussion på riksnivå om vilka Socialdemokraterna kan tänkas samarbeta med för att bilda regering efter valet. Samtidigt har alla riksdagspartier sagt nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna, något som inte verkar vara lika självklart på lokal nivå.

– De som suttit i SD på kommunnivå har varit duktiga med många frågeställningar som handlat om att skydda de som har det svårt i samhället, så de har bidragit med en extra krydda i tillvaron, säger Göran Gustavsson (FP).

– Man kan dessutom förmoda att SD kommer att bli stora här efter valet. I enskilda sakfrågor öppnar vi i FP för att rösta likadant som SD.

På riksnivå har FP gått ut med att de inte tänker samarbeta med SD efter valet, men det kan alltså ni tänka er att göra?

– Man ska nog skilja mycket på riks- och lokalnivå. Vi ser inga som helst förutsättningar att ha någon form av samarbete med S i alla fall.

Är det större skillnad mellan er och S lokalt än det är mellan er och SD?

– Helt korrekt, säger Göran Gustavsson.

Bengt Storbacka (S), kommunfullmäktiges ordförande, är inte förvånad.

– Jag tror inte han är representativ för FP när det gäller inställningen till SD.

Enligt honom har FP redan under den innevarande mandatperioden positionerat sig genom att vid flertalet tillfällen gått på SD:s linje i kommunpolitiken.

För egen del ser S att det finns en absolut gräns mellan dem och SD.

– Det är väldigt sällan som SD håller med oss. Skulle de bli starka efter valet så får vi verkligen tänka till hur vi ska göra för att minimera deras inflytande, säger Storbacka.

S har sedan valet 2010 suttit i majoriteten i Lindesberg, först i ett samarbete med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) som efter en splittring övergick till ett minoritetsstyre med MP.

– Efter brytningen med V så har vi de sista två åren återigen haft bra samverkan med dem. Samverkan med MP har dock varit mycket svår eftersom de ofta byter fot och motverkar tillväxtfrågor, säger Storbacka.

Har det hindrat er från att driva den politik ni velat?

– Det mesta har vi kunnat genomföra ändå, men i vissa frågor har de motarbetat oss exempelvis i frågan om mikrolån till småföretag där vi helt enkelt inte har samma syn.

MP håller med om att samarbetet har varit haltande.

– Det stannade vid ett valtekniskt samarbete, även om ambitionen var högre. Vi upplevde att de aldrig var intresserade av något mer, säger Bo Haraldsson (MP).

– Anledningen till att vi gick in i samarbetet från början var för att undvika att SD skulle få en vågmästarroll.

Politiken i Lindesberg

Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun har 45 mandat. Mandatfördelningen efter valresultatet 2010 är enligt följande:

Socialdemokraterna (S) 19 mandat.

Miljöpartiet (MP) 2.

Vänsterpartiet (V) 2.

Moderaterna (M) 8.

Centerpartiet (C) 6.

Folkpartiet (FP) 2.

Kristdemokraterna (KD) 2.

Sverigedemokraterna (SD) 4.

Efter valet 2010 bildade S ett majoritetsstyre tillsammans med V och MP.

Samarbetet med V sprack dock i slutet av 2011.

S och MP fortsatte samarbetet i ett minioritetsstyre.