Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk oenighet om ny översiktsplan

80 nya bostäder i Sånnersta i stället för 800. Så vill oppositionen ändra förslaget till ny översiktsplan för Kumla. Men de får inget gehör från S.

Det blir ingen politisk enighet om den nya översiktsplan som ska upp till behandling i kommunfullmäktige nästa vecka.

Det står klart efter att oppositionen, med Centerpartiets Torbjörn Ahlin i spetsen, yrkar på en omarbetning av planförslaget som tagits fram på stadsarkitektavdelningen.

– Vi vill radikalt reducera exploateringen i Brånsta-Sånnersta, säger Torbjörn Ahlin.

I stället för en ny stadsdel med 800 nya bostäder, som nämns i planförslaget, vill oppositionen tillåta omkring 80 nya bostäder utmed den existerande bygatan mellan Brånsta och Örsta.

Inte all åkermark

Ahlin anser att man inte bör ta åkermark i anspråk för bostadsändamål om det finns andra alternativ. Och det anser oppositionen att det finns.

Man pekar på utbyggnadsmöjligheter på de mindre orterna, företrädesvis Åbytorp. Att det går att förtäta på fler ställen inne i Kumla och även mellan Kumlaby och Sannahed.

– De bostäder vi tar bort från Sånnersta vill vi ska byggas på andra ställen. Vi håller fast i den politiska enigheten att Kumla ska arbeta för att få 25 000 invånare.

Socialdemokraternas Lennart Eriksson tycker att det är i sista momangen att komma med yrkanden på kraftiga omarbetningar av planförslaget som varit ute på remiss fram till den 15 november.

– Det har varit en brist att vi saknat en uppdaterad översiktsplan och vi har kämpat för att komma till skott, säger Eriksson som inte tycker sig ha hört något motstånd från oppositionen mot planerna för Brånsta och Sånnersta under den nyligen avslutade valrörelsen.

Hålla igen

– Där har Lennart Eriksson fel. I valrörelsen pratade vi om att hålla igen med byggnation kring Kumlaån, vilket bland annat framkom i vår valtidning. Att säga att det är för sent, ser jag som en sorts maktspråk. Processen pågår till dess fullmäktige röstat, säger Torbjörn Ahlin.