Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk offensiv ger oro i skolan

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, ligger i startgroparna för att värva röster inför höstens riksdagsval. Bland annat genom att kontakta landets gymnasieskolor för att få komma på besök. Något som kan innebära påfrestningar för såväl ordningen som yttrandefriheten på skolorna.

– Vi har inte ställts inför problemet än och har därför ingen annan strategi än den som uttrycks i de riktlinjer som barn- och utbildningsförvaltningen skickat ut, säger Lindeskolans rektor Kent Hiding.

I de riktlinjerna citeras läroplanen som talar såväl om att ”skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram”, som om att skolan ska ”hos eleverna förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på”

Ökad risk

Vid tidigare val har det varit vanligt att de politiska partierna eller deras ungdomsförbund ställt upp bokbord i entrén vid matsalen på Lindeskolan. Det har även förekommit debatter i aulan.

Men med de nya partiernas inträde på den politiska scenen har risken för konfrontationer ökat.

Att hindra just detta genom att portförbjuda dem är dock inte lätt. Ett beslut från Justitiekanslern slår fast att skolor inte kan neka ett enskilt parti tillträde.

– För oss är det viktigt att alla partier behandlas likadant. Det är en grundläggande princip, säger Conny Johansson, skolchef i Lindesberg.

– Det handlar om alla eller ingen. Vi får fundera på hur vi ska hantera detta.

Kan skapa oro

Kent Hiding ser att det kan skapa oro på skolan om SD och ND tillåts komma till skolan inför valet. Men han har inte någon klar strategi för detta än.

– Det finns en möjlighet att ha någon form av restriktioner i så fall, men då berör det samtliga partier.

I Stockholm har Sverigedemokraternas och Nationaldemokraternas satsning fått flera rektorer att välja en begränsning av samtliga partiernas tillgång till skolorna. Hälften av skolorna säger nej till besök eller bokbord, resten säger ja eller avvaktar.

Tydligare linjer

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har uppmärksammat dilemmat. Han har gett Skolverket i uppdrag att ta fram tydligare riktlinjer för hur skolorna ska hantera frågan. Målet är att undvika att partiernas ungdomsförbund stängs ute från skolorna.