Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk passivitet kräver att andra måste agera

Svar

... på Agneta Bloms artikel i NA 31 januari.

Vi i Extinction Rebellion (XR) Örebro protesterade mot kommunfullmäktiges passivitet inför vetenskapliga bevis på den största kris mänskligheten stått inför. Den passiviteten är farlig. Ingenting vi människor lever för, kämpar för eller älskar går säkert om vi inte tar tag i klimatkrisen.

Rosa Parks protesterade där problemet fanns. Det gör XR också. Rosa Parks aktion var framgångsrik bland annat på grund av att den var just obekväm. Vår mening är inte att beskriva oss som hjältar genom att jämföra oss med Rosa Parks eller Gandhi. Det vi jämför är en akt av civil olydnad med en annan.

Tror du, Agneta Blom, att någon ickevåldsrörelse uppnått sina mål genom att vara bekväma? Be snällt? Inte störa? När en enig forskarkår varnar för enorma konsekvenser av klimatkrisen, och politikerna inte agerar därefter, då har vi kommit rätt. Och när du säger att ni blev illa berörda och upplevde situationen som hotfull när vi utan tillstånd sjöng för er, då beklagar vi det. Men vi är också oroade och illa berörda.

Vi vet att Agneta Blom har en sak gemensamt med oss i Extinction Rebellion. Vi brinner också för demokratin.

Du har så mycket negativt att säga om oss, men har du läst broschyren vi delade ut? Hörde du på texten i vår sång, såg du att vi väntade på er utanför, tillsammans med reportrar från SVT och NA och att några av politikerna från mötet valde att komma ut och möta oss? Tog du dig ens en funderare på ärendet om att utlysa klimatnödläge? Vet du att nästan 2/3 av världens befolkning enligt FN:s globala undersökning anser att världen befinner sig i klimatnödläge? Eller att 99.94 procent av forskarna anser att vi människor orsakar klimatkrisen?

Vi vet att Agneta Blom har en sak gemensamt med oss i Extinction Rebellion. Vi brinner också för demokratin. Vi tog upp ett exempel på hur vi kan stärka demokratin och lösa klimatkrisen i vår debattartikel, men du svarade inte på sakfrågan.

Klimatkrisen hotar demokratin, just därför måste vi ha klimatkrisen överst på dagordningen i alla frågor.

Agneta Blom och övriga politiker i fullmäktige borde oroa sig mer för klimatkrisen än för vår sång.

”Som en röd tråd genom mina intervjuer med klimatforskarna löper deras oro för vad som kommer att hända med demokratin. För oss i Norden är hotet mot demokratin det största hotet.” Skrev Erika Bjerström SVT:s klimatkorrespondent.

”Så vad finns det för möjligheter för klimatfrågan att få ett politiskt genomslag, innan det är för sent? Författarna hänvisar till de stora folkrörelser som funnits genom tiderna och menar att de ungdomsrörelser som vuxit kraftigt på senare år kan få effekt.” Skriver forskare från Chalmers. Notera att de anser att det krävs folkrörelser för att klara klimatkrisen. Extinction Rebellion är en sådan rörelse.

Vilken fråga är viktigast att diskutera? Klimatkrisen eller huruvida protesterna mot klimatkrisen är artiga eller ej? Agneta Blom och övriga politiker i fullmäktige borde oroa sig mer för klimatkrisen än för vår sång. Vi uppmanar dig, Örebros Kommunfullmäktige och alla andra som läser detta att istället ta emot vår sång som en uppmaning till kamp för demokratin och framtiden.

Kärlek och kamp.

Jonas Ohlsson

aktiv i Extinction Rebellion Örebro

Tove Ekström

aktiv i Extinction Rebellion Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel