Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska beslut som hotar Lindesbergs framtid

Lindesbergs kommuns planer på ny bebyggelse i Lindesby har stoppats. Irja Gustavsson, ordförande i KS, befarar att människor ska flytta ifrån kommunen (NA 30/8).

Irja Gustavssons oro för utflyttning är befogad men har koppling till den politik som bedrivs av styrande kommunpolitiker, däribland hon själv, den politik som istället för hållbar utveckling i hela kommunen leder till ohållbar avveckling av landsbygden. En kommuninvånares benägenhet att bo kvar styrs inte enbart av möjligheten att flytta in i en nybyggd lägenhet eller villa i eller i närheten av centrala Lindesberg utan av tillgången på samhällsservice inom rimligt avstånd. När förslag till nedläggning av skolor och förskolor på landsbygden röstas igenom är risken stor att byarna förvandlas till fritidshusområden, där ägarna bor och betalar skatt i en annan kommun. Det är bara en tidsfråga innan de förmodade besparingarna slår tillbaka i form av minskade skatteintäkter. Det leder i sin tur till krav på ytterligare besparingar - en ond cirkel.

Byggplanerna i Lindesby stoppades för att kommunen inte tillräckligt väl beskrivit hur den nya bebyggelsen skulle påverka naturvärden och skyddade arter. I mina öron låter Mark- och miljödomstolens beslut helt rätt – försiktighetsprincipen måste gälla. Samtidigt förundras jag över hur det finns lagar och regler som skyddar hotade biotoper och arter men inga regler som skyddar en sexåring från att  tvingas vänta på och sitta ombord på en skolbuss i flera timmar per dag.

”Undrande landsbygdsbo”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel