Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska löften är svåra att uppfylla när makten delas

Jag är politiker, lite nu och då får jag höra ”ni håller aldrig era löften”, ”ni lovar massor innan valet och sen blir det inget av det”. Till viss del stämmer det eftersom alla politiska partier beskriver vad de vill göra i kommunen, regionen eller riksdagen i våra valprogram. Allt som står i vårt valprogram går bara att uppfylla till 100 procent om mitt parti får egen majoritet. I landet tror jag att det endast är fyra kommuner där ett parti leder och styr kommunen.

När ett parti som i mitt fall är Socialdemokraterna inte får egen majoritet, men som bildar ett samarbete med ett eller flera andra partier påbörjas ett arbete med att komma fram till vilka frågor vi gemensamt ska jobba med. Alla måste kompromissa för att kunna göra en gemensam sak under de kommande åren.

Eller om partiet leder utifrån ett minoritetsstyre, förhandla med de övriga partierna för att kunna ta beslut i olika frågor. Det har skett i hela landet både i kommuner, regioner och riksdagen.

Det är därför vi Socialdemokrater inte alltid kan uppfylla alla vallöften som vi gick till val på. För att få ett kommunalt förtroendeuppdrag har man ett engagemang i en förening, som i mitt fall är Socialdemokratiska kvinnor i Kumla. Vi jobbar för att heltid ska vara en rättighet så att även kvinnor kan leva på sin pension. Avskaffa oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Riktade resurser för mer forskning och kunskap och kvinnors hälsa och sjukdomar.

Även om jag tillsammans med andra leder och utvecklar Kumla kommun och får prioritera inom dess ramar, så jobbar jag för kvinnors bättre förutsättningar i samhället genom mitt engagemang i föreningen S-kvinnor. Det kan därför ibland upplevas som att jag inte håller det jag lovat. Det är skillnad på att vara föreningsaktiv i ett politiskt parti och leda en kommun med dess förutsättningar. Men jag lovar att fortsätta tycka, tänka och driva frågor som inte alltid går att uppfylla i mitt kommunpolitiska engagemang.

Katarina Hansson

medlem i Socialdemokratiska kvinnor

i Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel