Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pollenprognoser kräver kunskap i palynologi

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Även om vädret i hög grad styr pollenutveckligen i landet så är det inte meteorologerna som står för pollenprognoser.

Det krävs nämligen en hel del kunskap i palynologi. Palynologi är läran om pollen och sporer. Inom palynologin studerar man pollenkornens utveckling, strukturer och vävnadskemi. Kunskap om förekomst och spridning av pollen i lufthavet ligger bakom de pollenprognoser som ges under pågående pollensäsong.

Prognoserna görs av

Naturhistoriska Riksmuseets pollenbiologer varje dag med hjälp av mätningar från 15 olika orter i landet. Pollen kan förekomma i utomhusluften året om och kan med vinden transporteras långa sträckor. Det finns i allmänhet ingen plats i landet som är helt fri från pollen under växternas blomningssäsong.

I perioden februari/mars fram till oktober får man räkna med att det i stort sett alltid finns pollen i luften. Under april till juni är det vanligt med höga halter. Pollenhalten är sällan konstant, utan varierar över tid och geografiska områden, samt med olika väderfenomen.