Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenrekordet är slaget

Det slogs pollenrekord i Mälardalen i går. Söndagen var den nionde dagen i rad med mycket höga pollenvärden vid mätstationen i Eskilstuna.

Annons

– Det är den längsta perioden på länge. 1993 och 2006 var det åtta dagar i rad med mycket höga värden i Eskilstuna. I år blev det nio dagar, berättar Pia Östensson på Naturhistoriska riksmuseet.

Just nu är det björken som blommar, det besvärligaste trädet av dem alla för pollenallergiker. Experterna tror att björken kommer att fortsätta att blomma ett par veckor till. Gränsen just nu går någonstans kring Gävle. Söder därom pågår blomningen för fullt.

– Men på måndagen rapporterades inte pollenvärden som vi betraktar som "mycket höga" i Eskilstuna. Det kan betyda att det är avtagande, säger Pia Östensson

Pollenvärdena i luften avgörs av vädret. Med ett rejält regn skulle pollenvärdena sjunka betydligt.

Den nuvarande situationen förvärras av att de största apotekskedjorna rapporterar att en av de vanligaste allergimedicinerna, Bricanyl, 0,5 milligram, för inhalering är på väg att ta slut.

– På 50 av våra apotek är den helt slut. Vi har ett antal förpackningar kvar, men även de lär ta slut snart och då går det inte att beställa några nya, säger Andreas Rosenlund, informationschef hos Kronans droghandel.

Tillverkaren Astra Zeneca säger till TT att anledningen är att företaget byter affärssystem, vilket har påverkat tillverkningsprocessen. Bricanyl i andra förpackningsstorlekar skickades dock ut på måndagen, meddelar företaget.

Fotnot. I Örebro län finns ingen mätstation för pollenvärden. I Eskilstuna finns den närmaste.

Annons