Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polska journalister får Örebro läns Pen2Pen-stipendium – "kämpar för yttrandefrihet"

Den polska journalistorganisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego får årets Pen2Pen-stipendium.

Pen2Pen – Freedom of expression award ska gå till hotade och utsatta journalister världen över. Stipendiet delas ut av Örebro läns journalistdistrikt och i år får den polska journalistorganisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego ta emot stipendiet och prissumman på 24 000 kronor.

Organisationen är under uppbyggnad och är tänkt att samla journalister inom polsk public service-radio och journalister som inte har kvar sina jobb. Den ska verka för oberoende journalistik och för medlemmarnas intressen.

"Vi blev överraskade eftersom vi nyss startat. Stipendiet betyder mycket för oss och är en uppmuntran för oss och andra att bygga upp den professionella public servicejournalistiken i Polen", säger Dorota Nygren, medlem i styrelsen för Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego, i ett pressmeddelande från Pen2Pen.

Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego ska bland annat använda pengarna till att skapa en handbok för journalister inom public service-radio med inspiration från Sveriges Radios principer.

"Nu har vi för andra gången i följd delat ut stipendiet till kolleger i ett EU-land. Förra gången var det Ungern, nu Polen. Det känns märkligt men mycket angeläget att – ännu en gång – tvingas uppmärksamma vad som händer med yttrandefriheten i länder inom EU", skriver prisjuryn i en kommentar.

Prismotiveringen:

"Som ett erkännande av det mod och den orubbliga vilja som krävs för att kämpa för yttrandefrihet och journalistisk integritet i ett land där den journalistiska friheten är starkt hotad, vill vi stödja uppbyggnaden av den polska organisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego."

Prisjuryn:

Örebrojournalisterna Birgitta Folenius, Christina Flodman, Håkan Carlson, Karwan Tahir, Ulrika Lindahl, Peter Bjurbo, Lennart Almqvist och Maria Elisson.