Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär författare gav skrivtips

Hans böcker ligger högst upp på bibliotekets utlåningslista för barn- och ungdomsböcker. I går fick tredjeklassarna på Närlundaskolan möta författaren Martin Widmark, och han lämnade efter sig ett och annat skrivtips.

Annons

Att planera sin berättelse innan man börjar skriva är a och o för att lyckas. Det menar Martin Widmark, som bland annat har skrivit de populära böckerna om Lasse Majas detektivbyrå och Nelly Rapp.

– Om man hittar på och skriver samtidigt så krockar två färdigheter. Därför ska man hitta på först och skriva sen, säger han till NA.

Det budskapet brukar han försöka pränta in i eleverna när han är ute och pratar i skolor. Han hinner inte med att göra det så ofta, men tycker det är roligt när han väl kommer ut.

– Det är en viktig del av kontakten med mina läsare. Jag vill inte glömma bort vem jag skriver för. Och så är det väldigt roligt att höra hur mina böcker tas emot. Varje läsare har sin egen version och det är kul att få höra olika tolkningar av texterna, säger Martin Widmark.

I går var han hos treorna på Närlunda. De fick höra om hur det är att vara författare och ställa alla sina frågor. Sedan följde en övning i att planera en berättelse. Fyra grupper i klassen fick hitta på var sin person, som skulle kunna vara huvudperson i en berättelse. När Martin Widmark ställt en fråga, exempelvis vad personen heter, eller vad han eller hon har för hobby, fick grupperna 20 sekunder på sig att prata ihop sig och ge ett svar. Resultatet blev några intressanta personer, som den snälle snickaren Oskar Fadersson, som tycker om att dreja, eller rörmokaren Marie Jonsson som har som sin innersta hemlighet att hon brukar stjäla saker.

En rolig övning, tyckte Sara Carlsson och Irma Olson, som brukar läsa Martin Widmarks böcker. Kanske kommer de att använda sig av metoden att planera mera nästa gång de skriver.

– Vi brukar först skriva på kladdpapper och sen skriver vi in det i en bok. Men vi brukar inte göra så här, säger Irma.

I dag, fredag, får alla andra treor i kommunen träffa Martin Widmark.