Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populära lässtundervidgar perspektiven

Att leva utan böcker är otänkbart. Kvinnorna kring bordet delar med sig av det skrivna ordet och läser högt för varandra. Det blir en smakupplevelse i bokstavlig mening.

Annons

Var fjortonde dag öppnar Lilly Bratt sitt hem för litteratur-intresserade i pensionärsföreningen SPF. Det är träffar där boken har en särställning. Men mötet mellan människor är givetvis ett viktigt inslag och att göra det till en samling kring ord och formuleringar är att slå två flugor i en smäll.

Började med lyrik

I över tio år har SPF i Kopparberg haft litteraturcirkeln. Allt började med lyrik, men när en rad poeter var avklarade gick man över till prosa.

Just nu är det boken Min mormors historia som är aktuell. Kvinnorna plockar upp sina exemplar och Britt Edman börjar läsa. För det är högläsning man ägnar sig åt.

– Det är som att smaka på orden. Det blir en helt annan sak än att läsa tyst för sig själv. Då flyger man över texten. Under högläsning upptäcker man det som är riktigt bra formulerat och det som är mindre bra också för den delen, säger Britt.

I cirkelns begynnelse fanns ett visst motstånd mot att läsa högt, men snart slappnade alla av. Det blev en njutning.

– Jag har problem med ögonen just nu och det är skönt att bara lyssna också, säger Ingegerd Lindunger.

Turas om

Kvinnorna turas om att läsa. Ibland dyker något i texten upp, man stoppar och diskuterar. Minnen väcks till liv genom ord eller innehåll. Kvinnorna delar med sig av egna erfarenheter, berättar om upplevelser och tankar.

Att samlas kring litteratur tycker samtliga är oerhört viktigt.

– Genom att läsa får man erfarenheter från olika tider och miljöer. Det vidgar perspektiven, säger Ulla Björnänger.

– Språket – jag kan njuta kolossalt av ett bra språk. Jag skulle inte kunna leva utan böcker, säger Britt Edman och vännerna nickar instämmande.

Skriver även själva

Läsandet står i centrum, men deltagarna skriver även själva. På bordet ligger den ambulerande skrivboken med mjuka pärmar.

– Någon får med sig boken hem. För att skriva något eget eller hämta tänkvärda ord någon annanstans och sedan dela med sig, säger Solveig Thunborg.

Träffen avslutas med att Solveig läser det hon valt att bidra med. Stafettuppgiften lämnas därefter vidare. Boken blir ett tidsdokument som speglar stämningar över tid.

Annons