Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populister och låtsad handlingskraft

Politiker som vill framstå som handlingskraftiga föreslår ofta mycket enkla lösningar på mycket svåra problem. Populister, som Trump och Erdogan, är vanliga exempel liksom demagoger och diktatorer.

Vid KD:s riksting fick vi många exempel på fenomenet populism. Ebba Busch Thor påstod sig ha lösning på problemet med de imamer som frisläpptes för en tid sedan. Även om hon sannolikt vet att det är olagligt enligt svensk och internationell lag att låsa in folk utan rättegång och dom, menade hon att imamerna skulle fortsatt sitta häktade. Så klart vet Busch detta men hon tyckte kanske att det passade situationen och visste att det skulle låta handlingskraftigt.

Vidare påstod hon att skolverket ville förbjuda psalmer, nationalsången och barnvisor i skolan vilket är en direkt osanning som skolverket aldrig har föreslagit. Ett Buschpåstående som liknar högerextremisters lögner om att myndigheter vill förbjuda luciafirandet i skolor.

Tyvärr ökar politikers genvägar och halvsanningar då det finns samhällsproblem.

Ett skäl att M och KD hakar på SD:s förslag kan vara att man vill motivera och förbereda oss väljare för utvidgat samarbete med SD. Draksådd är ordet.

Att SD hela tiden arbetat med populistisk och skruvad information är vi vana med. Problemet är då gamla ”hederliga” partier som KD och M svänger sig med halvsanningar och hittepå för att desinformera oss väljare. Oupphörligen påstås till exempel att sjuksköterskor och poliser av arbetsmiljöskäl allt oftare slutar sina tjänstgöringar trots att man vet, eller borde veta, att personalomsättningen är oförändrad med hur den var för 20 år sedan.

I veckan bestämde ”läktarpoliserna” i M och KD att ta ytterligare ett steg i desinformationskampanjen genom att stödja SD:s misstroendeförklaring mot justitieministern på grund av händelserna Malmö. Byggherren Percy Nilsson i Malmö kallar denna åtgärd som ”trams”. Han fattar att samhällsutvecklingen beror på långvariga processer som all regeringar från 90-talet och framåt har haft ansvar för. Ett skäl att M och KD hakar på SD:s förslag kan vara att man vill motivera och förbereda oss väljare för utvidgat samarbete med SD. Draksådd är ordet. Det är djupt ohederligt att för oss väljarna påstå sig ha enkla lösningar på svåra eller till och med påhittade problem.

”BS”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel