Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik på fårfarm första jobbet i Sverige för Mohammed från Syrien

Nu har satsningen att ge asylsökande praktikplats hos länets lantbrukare dragit igång på allvar. Mohammed Haj Ibrahiem är först ut – och han jobbar med fårskötsel i Sydnärke.

Annons

Utfordra får och märka får, men räkna får – nej, det har inte Mohammed behövt göra för han sover gott om nätterna ändå.

–Det känns så bra att vara igång och arbeta, säger Mohammed.

Sedan slutet av september praktiserar han hos lammuppfödaren Gudrun Haglund Eriksson i Bengtstorp, Närkesberg.

–Det har fungerat jättebra, säger Gudrun.

Mohammed Haj Ibrahiem som är asylsökande från Syrien har fått praktikplats på en fårfarm i Närkesberg. Projektet som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan och LRF syftar till att ge meningsfull sysselsättning åt de som söker asyl.

Idén kommer från Studieförbundet Vuxenskolan, som ger utbildning i svenska- och samhällskunskap på asylboenden.

De upptäckte att många asylsökanden har erfarenhet av lantbruk, och därför gick man ut med en förfrågan på asylförläggningarna om intresset få en praktikplats. Samtidigt raggades praktikplatser hos lantbrukare i länet. I projektet deltar även LRF Örebro.

–Intresset finns hos lantbrukarna, det tycker jag, säger Susanna Jordan, på Vuxenskolan. Just nu har vi 15 nya praktikanter på väg ut i arbetslivet.

Projektets högsta mål är att praktikplatserna ska leda till jobb. Och Muhammed har en chans att få ett arbete.

–Planen är att jag tillsammans med en annan lantbrukare ska anställa Muhammed på ett instegsjobb, men vi har inte riktigt nått dit än, säger Gudrun.

.Mohammed har bott i Sverige i drygt ett år, och anledningen till att han kom hit beror på oroligheterna i Syrien. Nu har han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd, och i samband med det lyckades Gudrun ordna en bostad i Skyllberg åt Muhammed.

– Den första tiden cyklade du från asylboendet Änglagård hit till oss. Det är en resa på 18 kilometer - enkel resa, säger Gudrun, och Muhammed nickar instämmande.

–Men nu får du åka med i skolbussen.

Från vänster: Ihab Shaqura, som söker kontakt med möjliga praktikanter  på asylboenden, sedan Mohammed Haj Ibrahiem, Susanna Jordan från Studeförbundet Vuxenskolan, framför henne dottern Victoria, samt lammuppfödaren Gudrun Haglund Eriksson. Foto: LG Månzon

Mohammed har erfarenhet från lantbruk i sitt hemland Syrien.

–Jag är uppväxt i en liten by med lantbruk och hade en del djur. Men mitt yrke har varit lärare, jag är utbildad samhällskunskapslärare, berättar han.

Dagarna går fort på fårfarmen.

–Jag är med och utfordrar djuren, ger djuren vatten, vi har märkt lammen som är födda i höst, ställt in alla djur, det är en hel del jobb, säger han.

Den bistra vintern bekommer honom inte.

–Jag jobbar mig varm.

Fakta

Satsningen att få fler platser, och erbjuda asylsökande praktik började i Askersund och Karlskoga. Men den ska fortsätta i hela länet.Praktiken pågår i tre månader.I skrivande stund är 15 nya praktikanter på väg ut i arbetslivet.Projektet startades av Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro, efter att man konstaterat att många asylsökande i länet har erfarenhet av lantbruk. LRF Örebro med i projektet.

Annons