Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prata om tryckfriheten!

”Fåtöljen svängde till, gled undan samtidigt som han tog ett par snabba steg mot henne och med förödande kraft drev in kniven i hennes bröst...Hon försökte slå sig fri...hennes blod slog ut som en kartbild över tröjan. För att bli fri måste han tysta henne, fylldes av vansinne...medan han med sin blödande, bitna och smärtfyllda näve oavbrutet högg kniven i henne till dess hon låg alldeles stilla...och utan att reflektera tystade han henne för evigt genom att skära av hennes tunga.”

Texten ni just läst handlar om mig. En kränkt författare som blivit refuserad i den tidning jag då var utgivare för, ylade ut sin ilska i en lokal nyckelroman som såldes till jul i staden. Självklart kändes det förfärligt. Minns att vi sov hela familjen i samma rum och att jag tryckte ungarna tätt intill mig om natten. Vad författaren knappast räknat med var att jag försvarade eländet i våra spalter. Inte för att man har rätt att skrämma människor, utan för att principen om tryckfrihet är viktig. Den är otroligt generös för litteratur i det här landet, och ska så vara.

I år firar vi att den svenska tryckfriheten funnits i 250 år. Den har den färgats av samhällsutvecklingen och varit mer eller mindre generös genom åren. Nu finns populistiska partier som vill ha bort den, och traditionella partier som talar om inskränkningar. Det finns anledning att fundera över vad politikerna egentligen menar, och vad man som medborgare faktiskt tycker. I en tid när man själv kan publicera sig digitalt sprids en hel del osanning, hat och rykten men också ovärderliga sanningar. Det har blivit så mycket viktigare att vara kritisk mot allt man ser, läser och hör. Tar vi oss tiden till det?

Mediernas trovärdighet är ifrågasatt av dem som upplever ett glapp mellan rapporteringen och sin egen verklighet. Där har vi en del att leva upp till och förklara hur vi jobbar med utgivaransvar, att vi inte bara publicerar utan att kontrollera källor till exempel.

I dag på Pressfrihetens dag diskuterar vi på NA om tryckfrihet med ungdomar i Örebro. Jag och min tunga finns kvar, och en orubblig tro på att detta är viktigt.