Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiärdag för Blackrace

I går var det de vanliga bilarnas dag på Linde raceway. Det var premiär för så kallat Blackrace. En chans att testa den egna bilens gränser på lagligt sätt.

Däcken tjuter och avgassystemen smäller till, då bilarna värmer upp för att ta sig nerför den 200 meter långa rakan. Blackrace kallas det, men det är egentligen inte alls ett lopp eller en tävling.

Micke Blomberg är ordförande i SHRA Lindesberg (Swedish hot rod association), som arrangerar racet.

– Det här är ett sätt att på legal väg få köra streetrace. Det är en körning på tid utan vinnare. Det spelar ingen roll hur snabbt bilen bredvid dig kör, det som betyder något är att se hur snabbt din bil kan gå.

Det är inte heller några tävlingsbilar som deltar, utan ägarnas egna modifierade pärlor.

Tomas Berglind från Storå har med sig sin BMW Turbo.

– Motormässigt har jag ändrat allt jag kan på den. Jag kör sådant här så ofta bilen är hel. I dag vill jag ha kul och köra fort, säger han.

Bilarna måste vara skattade, besiktigade och försäkrade. Säkerheten är också viktig. Förarna måste ha hjälm, handskar och ett trepunktsbälte är minimikrav.

Pirjo Leino är starter och vinkar fram bilarna till banan.

– Det här är bra för ungdomar, som har en trimmad bil och vill prova hur den går, säger hon.

Två bilar kör fram till startlinjen och bränner iväg på grön signal. Vissa kränger lite, men håller ändå bra avstånd till bilen bredvid. De flesta kör sträckan på runt 7-10 sekunder.

Även om Blackrace är en nyhet i Lindesberg drog det många åskådare som följde bilarnas framfart. Micke Blomberg tror att motorintresset är stort.

– Det är utbrett bland ungdomar, som tillbringar mycket tid med att skruva på sina bilar, säger han.

Klubben har ännu inte bestämt om man kommer att köra Blackrace igen.

– Efteråt får vi utvärdera det här. Jag tycker inte riktigt att den här typen av race är optimala, men vi får se hur det blir.