Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prestationer på världsnivå – här är kandidaterna till Pulsklockan 2017: Rösta och utse vinnaren

Löpning, cykel, orientering, skidåkning ...
För många är det sinnebilden av "riktig" idrott – men återigen stod den sig slätt när NA utsåg kandidaterna till det prestigefyllda priset Guldklockan.
Men lugn. När vinnaren av NA:s och Löpex Sports pulsklocka ska koras får bara konditionsidrottare vara med – och du är med och utser vinnaren.

Rösta ovan, läs mer om kandidaterna nedan!

Dansare, racerförare, styrkelyftare, fotbollsspelare, innebandyspelare och amerikansk fotbollsspelare – men inte en enda konditionsidrottare fanns med när de nominerade till NA:s guldklocka presenterades för några veckor sedan.

Det är inte första gången – och det har gått 13 år sedan Laxåcyklisten Monica Holler blev senaste konditionsidrottaren att vinna Guldklockan – och för några år sedan bestämde sig undertecknad för att det var dags att ge de "riktiga" idrottarna ett eget pris. Tillsammans med en sportbutik i Örebro är det därför nu för fjärde gången dags att utse vinnaren av NA:s och Löpex Sports Pulsklocka, som ska gå till den länsidrottare som stått för den främsta prestationen i en konditionsidrott under året.

En viktig skillnad mot NA:s guldklocka är att det inte är en expertjury som avgör vem som vinner – utan läsarna. Röstningen drar igång på na.se i dag, måndag, och avslutas traditionsenligt vid tolvslaget på nyårsafton – och priset är förutom den stora äran också just en pulsklocka och en blombukett. Förra året deltog över 1 800 personer i omröstningen – och segermarginalen brukar vara mycket knapp, så varje röst räknas!

De nominerade har jag och Daniel Gustafsson på Löpex Sport utsett, och man kan väl nämna att de som var närmast men som inte tog sig in på topp sex-listan var Filip Danielsson (skidåkaren som gjorde världscupdebut för ett par veckor sedan), Erik Anfält (löparen som bland annat vann Ultravasans 45-kilometersklass och var SM-femma i maraton) och David Andersson (skridskoåkaren som bland annat slog svenskt rekord och fixade en svensk OS-plats förra helgen). Så tuff var konkurrensen i år. Flera svarade för prestationer på världsnivå – och två tog topp tio-placeringar på VM.

Tidigare vinnare är Adam Axelsson, Josefin Gerdevåg och Martin Regborn, som i och med att han är nominerad i år igen har chansen att bli historisk som förste dubbelsegrare.

De nominerade i bokstavsordning:

Axel Ekström

Längdskidor. Fick göra sin "riktiga" världscupdebut (i landslagsdress) i december 2016, men formen var nog ännu lite vassare just efter nyår: 22-åringen från Klockhammar var 17:e i den tio kilometer långa Tour de ski-etappen i Toblach och slutade på 32:a plats i tourens sammandrag, tre sekunder från topp 30 som hade gett världscuppoäng. Var sedan bästa svensk på alla distansloppen i U23-VM (och näst bästa i sprinten) och fick en reservplats till VM i Lahtis.

Emilia Fahlin

Cykel. Fjolårets succésäsong följdes av en strulig vår med återkommande sjukdomsperioder och inte ett enda resultat att prata om – men med start i slutet av juli svarade 29-åringen från Örebro för en remarkabel vändning: Hon slutade fyra i etapploppet Bene ladies tour, tia på linjeloppet i EM, åtta i svenska världstourtävlingen Vårgårda GP och krönte säsongen med en sensationell niondeplats i linjeloppet i VM, trots det svenska lagets knapphändiga resurser (landslaget hade inte ens råd med teamradio, så Fahlin visste inte att hon spurtade om medalj).

Maria Gräfnings

Längdskidor. Den tidigare landslagsåkaren har hittat sin nisch i en av de båda långloppsvärldscuperna – Fis worldloppet cup. Där vann hon den 68 kilometer långa franska klassikern La Transjurassienne och tog ytterligare tre pallplaser på sju tävlingar, vilket räckte till en andraplats i sammandraget. 32-åringen från Falun, som tävlar för Örebroklubben Karlslund, skördade dessutom framgångar under rullskidsäsongen med seger i Klarälvsloppet och en tredjeplats totalt i långloppsvärldscupen Guide world classic tour.

Martin Regborn

Orientering. Under 2017 tog 25-åringen från Örebro inte bara karriärens två första världscupsegrar, utan var bara en förkylning från en pallplats (och kanske seger) i världscupens sammandrag, även om han i slutändan fick nöja sig med en fjärdeplats. Under våren var han orienteringsvärldens kanske hetaste löpare, vilket gjorde att han fick spring både world games och sitt fjärde raka VM (första där han fick göra en skogsdistans). Tog dessutom SM-silver i medeldistans.

Per Sjögren

Löpning. Efter sju sorger och åtta bedrövelser fick Per Sjögren äntligen en (relativt) skadefri period – och då slog 38-åringen från Örebro till med dubbla topp tio-placeringar på friidrotts-SM (5 000 och 10 000 meter) och slog därtill rekord i Besegrat trappan (tio varv på 57.44) och svenskt veteranrekord över 5 000 meter inomhus (14.49,36). Trots sjukdomsbekymmer under hösten lyckades han också ta hem tre DM-guld och totala långloppscupen efter åtta segrar på nio starter.

Josefin Tjernlund

Orientering. När 25-åringen från Kyrkhult i Blekinge skrev på för Kumla- och Hallsbergsklubben OK Tisaren förra vintern hade hon aldrig sprungit i landslagsdress – några månader senare gjorde hon EM-debut. 2017 har utvecklingskurvan fortsatt lika brant. Hösten inleddes med SM-brons i långdistans (bara slagen av "omöjliga" Tove Alexandersson och Helena Jansson), sedan tog hon karriärens första topp tio-placering i världscupen och en total tredjeplats i Euromeeting. Det räckt för att hon skulle få en av endast sju platser i svenska A-landslaget 2018.