Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisas för köksarbetet

Rällsögården köksprojekt blev ett lyckokast. Halvfabrikat har bytts mot hemlagat och de tidigare klagomålen är som bortblåsta. Likaså minussiffrorna i budgeten. För det arbetet har de fått SIS kvalitetspris 2009.

Annons

Priset har instiftats för att stimulera verksamhetsutvecklingen och för att uppmärksamma de förbättringar som görs. Totalt lämnades tjugo bidrag in. Av de fem bidrag som gick vidare tog Rällsögårdens köksprojekt ”Delaktighet för bättre mat” hem förstaplatsen.

– Det är glatt överaskande, säger institutionschefen Harriet Lundefors Oscarsson.

Ge förutsättningar

Projektet handlar om att ge goda förutsättningar för vård och behandling. De övriga nominerade var

i stället direktkopplade till vård och behandling.

Rällsögården har haft problem med måltiderna och organisationen kring dem i många år. Halvfabrikat, bristande rutiner, bortkastad mat och dålig planering var tidigare synonymt med köket. Likaså lyste siffrorna i budgeten ständigt röda.

I samband med att Mattias Lutman anställdes som kock på behandlingshemmet, för drygt ett år sedan, beslutade ledningen att starta ett köksprojekt, i hopp om att få ordning och reda i köket.

Halvfabrikat ut

De tidigare halvfabrikaten har slängts ut. All mat som serveras är lagad från grunden. Budgeten är i balans och all personal vet hur köket ska hållas rent och säkert.

I dag är också klienterna med och påverkar maten genom det brukarråd som hålls på varannan vecka. De ger numera köket och maten bra betyg. Flera av dem hjälper även gärna till i köket.

– Vi serverar vanlig husmanskost på vardagarna och lyxar till det på helgerna. Vill de ha en köttbit på helgen så får de det. Numera finns det utrymme för det i budgeten, säger Mattias Lutman, som varit projektets ledare.

Husmanskost

Några orimliga krav på maten finns inte. Önskemålen är oftast vanlig husmanskost.

– Till och med blodpudding finns med på önskelistan, säger Lutman.

Bra och god mat ses som en behandlingsmiljöfråga på Rällsögården. Ändringen av måltider och matrutiner har också gjort klienterna lugnare.

– Klienterna känner sig respekterade och nöjda när de får mat de vill ha och tycker om, berättar Harriet Lundefors Oscarsson.

– Vet jag att det är lite oroligt på en avdelning kan jag göra något lite extra inför måltiden. Det har en lugnande påverkan, säger Lutman.

Annons