Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat företag fick projektpengar

Örebro kommun och Arbetsförmedlingen gav nästan en miljon till City Örebro för att hjälpa unga arbetslösa. De gav i sin tur uppdraget och pengarna till sin styrelseordförande Erik B Löfgrens privata företag.

Hösten 2012 var ungdomsarbetslösheten på agendan när politikerna, företagarna och näringslivsrepresentanterna i kommunens nystartade tillväxtråd träffades för att prata framtid.

– Vi hade en diskussion om ungdomsarbetslösheten och vilket stort bekymmer den är, säger Lena Baastad (S), tillväxtrådets och kommunstyrelsens ordförande.

– Flera representanter i rådet brinner för frågan och vi undrade vad kommunen och näringslivet kunde göra gemensamt, fortsätter hon.

Arbetsgrupp

En arbetsgrupp bestående av bland annat Erik B Löfgren, som driver det egna konsultföretaget Cognosco, fick i uppdrag att ta kontakt med vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt Arbetsförmedlingen.

Vem som skulle driva projektet diskuterades däremot inte, enligt Lena Baastad.

– Nej, tillväxtrådet stod inte för något konkret utformande av projektet. Det har vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gjort, säger hon.

Rådet passade nämligen frågan vidare till nämnden, där uppdraget hamnade på Charlotta Karlsson-Anderssons skrivbord, kommunens förvaltningschef för vuxenutbildning och arbetsmarknad.

Det var Charlotta Karlsson-Andersson som kom fram till att uppdraget skulle gå till handelsorganisationen City Örebro. Utan upphandling och möjlighet för andra att vara med och konkurrera om uppdraget.

Okonventionellt

– Vi vill använda en aktör som City Örebro, som har företag som medlemmar och ännu fler företag i sitt kontaktnät, säger Charlotta Karlsson-Andersson.

– Det är högst okonventionellt att arbeta på det här viset, men vi ville helt enkelt testa en ny tanke, fortsätter hon.

Charlotta Karlsson-Andersson menar att pengarna som gått till City Örebro ska betraktas som ett verksamhetsbidrag.

– Vi har inte gjort en upphandling. Vi vet att vi är i gråzonen och att projektsumman överstiger det belopp på 285 000 kronor som kräver upphandling. I ett nästa steg ska vi däremot kanske tänka på en upphandling.

I november förra året tog vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden det formella beslutet att låta City Örebro genomföra projektet matchning.nu.

Ifrågasätter inte

Att City Örebro sedan lagt ut uppdraget som projektledare och hela projektsumman på Erik B Löfgren och hans privata företag är inget som Charlotta Karlsson-Andersson ifrågasätter.

– Nej, det har vi ingen anledning till.

Leif Ekström är upphandlingschef i Örebro. Han har tittat på avtalet.

Borde projektet ha upphandlats, anser du?– Jag ser det som att vi bidrar med peng och arbetskonsulent och att det här är ett samarbetsprojekt säger Leif Ekström.

– Men ju mer detaljer vi får om bidraget desto mer besvärande blir det för oss, fortsätter han.

Enligt City Örebros vd Stina Storm har organisationen på senare år breddat sin verksamhet från att företräda enbart cityhandeln till att jobba för ”allt som är bra för Örebro”.

Matchning.nu blir dock föreningens första arbetsmarknadsprojekt, konstaterar hon.

– Men vi har tidigare tagit emot många praktikanter. Vi är bra på att handleda människor och bra på att öppna dörrar till näringslivet, säger Stina Storm.

Lämnades över

Projektledningen och projektpengarna lämnades över till Erik B Löfgren och hans privata företag.

– Vi jobbar alltid med de som kan frågorna bäst. Erik är projektledare för att han har kompetensen till det, säger Stina Storm.

Ser du något konstigt med att du lagt ut uppdraget på din egen ordförandes privata bolag?– Nej. Det här är ett helt transparent projekt.

Agneta Andersson är chef på Kammarkollegiets upphandlingsstöd. Hon reagerar på att en förening lämnat över ett bidrag på ett privat företag:

– Det låter märkligt.