Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat hemvård delar partierna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Synen på privat hemvård är delad. Ansvarslöst slöseri, säger Murad Artin (V). Det ger en bättre kvalitet och valfrihet, svarar Rasmus Persson (C).

Nyligen har kommunen infört privat hemvård, eller Lov, lagen om valfrihetssystem. I ett utspel menar Murad Artin att det är ett slöseri.

– Det är ett ansvarslöst slöseri som den S-ledda majoriteten i Örebro ägnar sig åt. Örebroarnas skattepengar slösas bort, säger han.

Han har räknat ut att kommunen har avsatt totalt 91,7 miljoner kronor för att täcka alla kostnader som uppstår när privata företag släpps in i hemvården. Pengarna ska betalas ut under de kommande fyra åren.

– Det betyder mindre resurser och mer stress för kommunens personal. Resultatet blir sämre vård för våra gamla och sjuka. Det är dags att stoppa vinstjakten, säger han.

Rasmus Persson (C) hävdar dock att Lov inte medför några 90 miljoner i merkostnader.

– Det är direkt felaktigt påstående. Lov ger människor rätt att välja, och ger bättre kvalitet utifrån att man konkurrerar, säger han.

De runt 90 miljoner som Murad Artin nämner menar Rasmus Persson är pengar som är avsatta i beredskap för att man tror att antalet användare av hemvården ökar med privatiseringen.

– Det är inte ytterligare pengar utan de finns i systemet i dag. Vi har en högre kostnad per timme för kommunen än den kostnad vi har i systemet för Lov. Det är en omfördelning av pengar inom ramen, säger Rasmus Persson.

Hur påverkas kvaliteten om timpriset minskas?

– Det är inte så man ska springa mer, utan att man ska göra mindre administration, jobba smartare, säger Rasmus Persson.