Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat tandvård ger en bra välfärd

Privata tandvårdsföretag är en förutsättning för en fungerande välfärd. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har under många år mätt kundnöjdheten inom olika branscher och den privata tandvården har de nöjdaste kunderna inom de branscher som SKI mäter. Sett över tid har upplevelsen av privat tandvård aldrig varit så bra som nu.

Privattandläkarna har tillsammans med Konsumentverket tagit fram marknadens bästa konsumentskydd, för att ta hand om misstag eller andra avvikelser som kan inträffa när människor är inblandade. I Privattandläkarnas konsumentskydd ingår också oberoende förtroendenämnder som skall hjälpa, ge vägledning och se till våra patienter får bästa möjliga hjälp.

Tyvärr förekommer det fusk inom välfärden. Privattandläkarna ser allvarligt på fusk och välkomnar all granskning av tandvården, men sammantaget är det, för att utgöra ett socialförsäkringssystem, en låg grad av felaktiga utbetalningar inom tandvården. Och felaktiga utbetalningar behöver inte heller vara detsamma som medvetet fusk, utan det kan finnas andra förklaringar.

Att det finns enstaka tandläkare som fuskar är ingen anledning att dra alla över en kam. Det finns ett väl fungerande kontroll- och sanktionssystem samt, för de patienter som väljer att gå till en medlem i Privattandläkarna, ett omfattande konsumentskydd, som annars saknas.

Ett allvarligare samhällsproblem är de 15 procent av befolkningen som aldrig besöker vare sig läkare, tandläkare, sjukvård eller tandvård. Hur gör vi för att nå ut till dem?

Erik Baecklundordförande Privattandläkarna region Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel