Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat vårderbjudande från kvartersdoktorn

Ett familjeföretag inom hälso- och sjukvård med extra hudkirurgisk kompetens. Det är ett sätt att beskriva Kvartersdoktorn som öppnar i maj.

Arbetsförmedlingens tidigare lokaler på Götgatan byggs om för att ge plats åt hälsocentral. Om några veckor öppnar Kvartersdoktorn, en läkarmottagning där man också kommer kunna få råd angående övervikt, vaccineras, göra hälsoundersökning samt med hjälp av olika typer av laserbehandling exempelvis ta bort tatueringar, ärr och hårväxt.

– Det blir inte en konkurrent till vårdcentralen. Vi gör andra saker, säger Eva Thorell, som är specialist i allmänmedicin.

Åter i KumlaHon har ett förflutet som distriktsläkare på Kumla vårdcentral, men de senaste åren har hon varit klinikchef på en privat vårdcentral i Tanumshede i norra Bohuslän.

Nu har hon lockats tillbaka till Kumla och det är åtminstone till viss del Jan-Erik Axelssons förtjänst. Hudkirurgen Axelsson medverkade vid medverkade vid en mottagning i Tanumshede dit patienter kom för att man skulle hitta farliga hudförändringar.

– I det sammanhanget frågade Jan-Erik om jag inte kunde starta något i Kumla och det har vi funderat på länge, säger Eva Thorell, som tillsammans med maken Kjell Andersson har behållit sitt hus i Kumla trots att de arbetat den mesta tiden på västkusten.

Arvtagare till KorstaHos Jan-Erik Axelsson ligger intresset i att hålla liv i den verksamhet som tidigare fanns på hudkirurgiska mottagningen i Korsta. Verksamheten flyttade in till USÖ när han gick i pension förra året.

– Vi visade att det fungerade bra att sköta den här kirurgin utanför sjukhuset, säger han.

Nu kommer han att jobba några dagar i månaden med samma sorts hudkirurgi som på Korsta.

– Vi kommer att ha en modern operationssal och kunna göra samma sorts operationer.

Kjell har i sex år drivit Överviktsmottagningen i Kumla, som nu kommer att flytta in i Kvartersdoktorns lokaler. Han har hållit liv i mottagningen på distans.

– Jag har varit i Kumla minst två dagar varannan vecka, berättar Kjell.

Goda möjligheterNu blir det bättre möjlighet att få kontinuitet i Övervikstmottagningen och Kjell tror att det finns stora möjligheter att få snurr på verksamheten.

– I Tanumshede, där upptagningsområdet är mycket mindre, har vi 2 000 inskrivna.

Grundtanken är att ge råd och stöd till den som kämpar med övervikt för att åstadkomma en bestående viktnedgång. I den delen av arbetet har Kjell och Evas dotter Sofia funnits med i ter år. Sofia kommer också sköta merparten av de olika laserbehandlingar Kvartersdoktorn kan erbjuda.

Dyr behandlingKvartersdoktorn blir inte en fullödig vårdcentral och det gör att de inte har möjlighet att söka delfinansiering från landstinget. I stället får besökarna betala vad det kostar. Det innebär till exempel 500 kronor för ett läkarbesök.

Om det kan sägas vara en ”konkurrensnackdel” så tror Eva Thorell att Kvartersdoktorn kan ha andra fördelar.

– Vi kommer att svara i telefon, man vet vilken läkare man kommer att träffa och väntetiderna kommer vara korta vilket är a och o för oss, säger Eva Thorell.