Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatiseringarna ställer till problem för Örebro

Annons

Replik

Lars Ströman skriver i sin ledare den 18 februari hur kommunens ekonomi missköts av de styrande. ”Hur mår Örebros ekonomi” frågar han och ger ett ”snällt och ett elakt” svar. Det han aldrig ger är det ”komplicerade men riktiga” svaret, det som verkligen berör problemen med Örebros ekonomi.

Det finns bara ett parti i Örebropolitiken som vågar prata om elefanten i rummet, och det är Vänsterpartiet. Det är ett faktum att privatiseringarna i hemtjänsten driver upp kostnaderna och skapar enorma underskott. Vänsterpartiet har länge påpekat detta medan övriga partier har skygglapparna på.

Vänsterpartiet har länge varnat för detta, men återigen så låtsas samtliga partier att det inte finns någon elefant.

Innan privatiseringarna fanns ett överskott i hemtjänsten, i samband med privatiseringarna uppstod enorma underskott. Det är en direkt konsekvens av hur privat välfärd fungerar. I marknadsliberalismens välfärd hamnar vinsterna i privata fickor medan skattebetalarna får stå för kostnaden. Vänsterpartiet har länge varnat för detta, men återigen så låtsas samtliga partier att det inte finns någon elefant.

Med privatiseringarna drivs kostnaderna för kommunen upp och när alla som vill får driva hemtjänst skapar man ett enormt system utan kontroll av vare sig kostnad, kvalité eller arbetsvillkor för personalen. Lagen om valfrihetssystem (LOV) kräver en invecklad, ineffektiv och framförallt dyr apparat för att ens fungera, en kostnad som kommunen får stå för medan privata företag är befriade från detta ansvar.

Vinsten till aktieägare tas från företagens personalkostnader, vilket innebär färre heltider, fler timanställda, lägre löner och lägre utbildningsnivåer för de anställda.

... välfärden behöver mycket mer resurser för att komma ikapp efter decennier av nedrustning av den offentliga sektorn.

När ekonomin går dåligt får kommunens egen verksamhet agera krockkudde i systemet. Kommunens personal tvingas springa allt snabbare för att få resurserna att räcka till, trots det är det kommunens egen verksamhet som får ta smällen.

På NA:s ledarsida skriver Lars Ströman att det är underskotten som ska bekämpas, men orsakerna till dem berörs inte med ett enda ord. Även Ströman, vars analysförmåga borde vara större efter många år som politisk kommentator, tycks helt och hållet missa den uppenbara elefanten.

Avslutningsvis menar Ströman att resurserna som Vänsterpartiet tvingat fram inte räcker för att rädda välfärden. Det har han faktiskt helt rätt i, välfärden behöver mycket mer resurser för att komma ikapp efter decennier av nedrustning av den offentliga sektorn. Det var också det vi krävde i förhandlingen utan att få gehör för från vare sig regeringen, M eller KD.

Jämför detta med förra mandatperioden då Vänsterpartiet hade inflytande över politiken, vi fick då till historiskt stora tillskott till välfärden på 10 MDR. Jag var aktiv som politiker även då och såg hur enormt viktiga de statliga tillskotten var för att hindra nedskärningar i välfärden. Hade det inte varit för oss i Vänsterpartiet, hade kommunens budget sett enormt mycket mörkare ut i dag. Det är också den väg vi ser framöver och staten måste ta ett mycket större ansvar för att samhället och välfärden håller ihop.

Martha Wicklund

Vänsterpartiet, oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel