Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor informerade om prostatacancer

I år har vården för prostatacancer fått nya riktlinjer av Socialstyrelsen. Det kräver självklart ändrade rutiner i sjukvården, menar den lokala ordföranden i patientföreningen.

I dag bjöd patientföreningen T-Pro in till ett öppet möte. Gästföreläsare var Jan-Erik Damber, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Kvällen var huvudsakligen tänkt som ett informationsmöte.

– När jag fick prostatacancer för 15 år sedan visste jag inte mycket om sjukdomen. I dag vet flera mer, men vi vill ge utökade möjligheter för fler att få klart för sig vad det här innebär, säger Kjell Lindblom, lokal ordförande i föreningen T-Pro.

Kan du ge exempel?

– Ja, vi vill till exempel ge information om att det finns möjligheter att få gå och ta ett psa-prov på sjukhuset, säger Kjell Lindblom.

Ett psa-prov är ett prov som kan visa om det finns förhöjd risk för prostatacancer. I år har det kommit nya riktlinjer kring vården för prostatacancer. Därför behöver sjukhusens rutiner förändras, menar Kjell Lindblom. 

– Ja, det är självklar följd, säger han.

Nästa steg för föreningen T-Pro är att bjuda in specialistläkare – urologer – från Universitetssjukhuset i Örebro för att diskutera förändringar som är möjliga och önskvärda.