Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor vill inte ha mer vindkraft

Det behövs inte mer vindkraft eftersom vi har överskott på el i Sverige och dessutom tar inte vindkraften bort någon koldioxid. Det hävdar Harry Frank, professor och medlem i Kungliga vetenskapsakademin.

Harry Frank tror att vindkraften kan spela en liten roll i den framtida svenska elförsörjningen, som komplement till basproduktionen av el från vattenkraft, kärnkraft och värmekraft. Han ser däremot inget behov av mer satsning på vindkraft.

– Vi har ett överskott med el i Sverige och den vindkraft vi har i dag går på export, säger Harry Frank.

Han ser flera problem med vindkraften.

– Vi behöver ett nationellt uppvaknande som sätter rimliga gränser för exploatörernas framfart med vindkraftinstallationer. Kortsiktiga vinstintressen och arbetstillfällen i några år får inte gå före kommande generationers rätt till en siktfri och bullerfri miljö. Man förstör miljön, hotar djurlivet och nattsömnen och driver upp energipriserna, säger Harry Frank.

Han påpekar att bara runt två procent av all energiproduktion i Sverige i dag kommer från fossila bränslen.

– Att tro att man tar bort koldioxid med vindkraft, det kan man glömma. För vi har inga kolkraftverk i Sverige som man har i många andra länder. Du kan minska utsläppen om du exporterar elen men då är det landet som kan räkna hem den vinsten, säger Harry Frank.

En som inte delar synen att det inte går att påverkautsläppen av koldioxid genom ökad vindkraft är Lars Andersson, chef på Energimyndighetens vind-enhet.

– Till viss del tränger man undan fossil produktion, sedan skulle jag inte ge mig in och säga exakt hur mycket utan mer underlag, säger han, och fortsätter:

– Men redan i dag köps och säljs det el mellan Sverige, Finland och Danmark, Tyskland och Norge. Vid många tillfällen, även om vi exporterar mycket ibland och köper ibland, är det mycket kolbaserad el av den vi köper.

Med mer vindkraft måste vattenkraften byggas ut för att balansera då vindkraftsverken inte producerar, menar Harry Frank.

– Ja, det behövs. Vindkraftens bortfall när det är vindstilla behöver ersättas, balanseras med reservkraft, säger han.

Han får dock mothugg av professor Lennart Söder vid KTH.

– Det är fel. Det finns ingenting som talar för det. Det finns inga rapporter som talar för det, säger han.