Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prognos om mer plus än budget

Budgeten för Ljusnarsbergs kommun 2013 är ett överskott på 4,2 miljoner kronor. Beräkningar pekar nu på ett överskott på 5,5 miljoner kronor.

– Det är beräknade skatteintäkter, statsbidrag och inkomstutjämning för kommunerna som beräknas bli högre än budget, säger kommunchef Bo Wallströmer.

En ekonomirapport för januari-februari redovisades på kommunstyrelsen på onsdagen. Samtidigt som prognoser talar för ett högre överskott totalt för kommunen så pekar verksamheter på minus mot sin individuella budget. Bland annat flaggar äldreomsorgen redan nu för svårigheter att hålla sin ekonomiska ram. Till exempel beräknas hemtjänst/Treskillingen göra av med 500 000 kronor mer än budget.

– Vi har haft mycket sjukfrånvaro som kostar i vikariekostnader. Och vi måste också diskutera kvalitet när vi pratar om omsorgen och inte bara ekonomi, framhöll Ingemar Javinder (S), ordförande i sociala utskottet.

Vikten av att verksamheterna håller budget påtalades dock av oppositionsråd Ulf Hilding (M). Om förslag på åtgärder för budgetbalans skulle planeras diskuterades men det skulle inte behöva ske ännu blev beslutet.

– Det här är tidiga rapporter. Den första kvartalsrapporten bör ge en bättre bild av ekonomin, sade kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S).