Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projekt ska jobba med jämställdhet och asylsökande män

Projektet ska ha fokus på jämställdhetsfrågor och riktar sig till målgruppen asylsökande män. Länsstyrelsen ger pengar till satsningen.

Annons

Våren 2016 gjordes en behovsinventering bland asylsökande i Ljusnarsbergs kommun. Denna undersökning visade att de asylsökande upplevde att den största kulturkrocken i Sverige är synen på de så kallade könsrollerna, att det finns olika syn på hur kvinnor och män ska vara och behandlas.

Nu ska det jobbas aktivit med jämställdhet med fokus på målgruppen asylsökande män. Det handlar om integration och om att verka för att minska kulturkrockar i samhället.

– Projektet startade i december 2016 och nu jobbar vi fram ett arbetsmaterial som vi sedan ska använda i det arbete vi ska göra. Vi ska jobba med samhällsorientering utifrån ett jämställdhetsperspektiv med i första hand asylsökande män, där män från målgruppen och svenska män ska agera som gruppledare och goda förebilder, berättar Karin Wouda, integrationskoordinator i Ljusnarsbergs kommun.

Länsstyrelsen ger drygt 500 000 kronor till projektet som ska genomföras i Ljusnarsbergs kommun. Projektet sker i samverkan med organisationen Awesome People som verkar för att lyfta unga människors självkänsla och för ökad kommunikation mellan olika grupper i samhället.

Insatsen syftar främst till att underlätta etableringen i samhället för asylsökande. Detta ska ske med övningar, diskussion och reflektion som ska ge deltagarna en ökad medvetenhet om det samhälle de har kommit till. Och denna insats ska alltså stärkas med hjälp av manliga förebilder som vara med i projektet, män som deltagarna både ska kunna identifiera sig med och lära sig av.

Ett metodmaterial för arbete med jämställdhetsfrågor ska också tas fram. Detta metodmaterial ska översättas till flera olika språk och vara anpassat för att kunna användas i arbete med såväl ungdomar, vuxna, kvinnor och män från olika kulturer. Detta metodmaterial ska sedan kunna anvädas av fler aktörer i samhället som jobbar med denna målgrupp i denna fråga och i andra samhällsfrågor.