Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pröva varje människas förmåga!

Låt oss inte skruva klockan tillbaka! Många människor förfasar sig över de skräckexempel som visas i massmedia över enskilda fall sjuka som berövas sin sjukpenning och hänvisas till socialhjälp.

Jag uppfattar nog att regeringen tar i lite väl hårt och försöker skjuta myggor med kanoner. En individuell prövning måste ske av varje person och deras rätt till sjukersättning.

Med lång och gedigen erfarenhet av rehabilitering vill jag bestämt avvisa de rödgrönas förslag att återställa det som var. Med krav på obegränsad sjukskrivningstid och ersättning, får vi en situation som påminner om det oerhört tragiska som fanns under sosseregeringen. Då gällde det att presentera ett intyg från läkaren med de förlösande orden: Lumbago Ischias eller Insuf Dorcia. Det vill säga ryggont. Då kunde man gå sjukledig hur länge som helst och ta emot sjukpenning eller sjukbidrag.

Unga människor som väl hade kapacitet att utföra ett hederligt arbete, men kände för att hellre ligga hemma. I vissa fall kunde man ibland även ha ett jobb svart samtidigt som sjukersättningen. Efter sjukpensionering blev många plötsligt aktiva och kunde börja arbeta på heltid, åka på marknader som säljare eller annat inkomstbringande. Unga människor som drabbats av ett funktionshinder utförsäkrades efter ett par år och erbjöds förtidspension. Detta utan att pröva personens förmåga till arbete och även trots en god utbildning. Därför hade vi också en halv miljon förtidspensionärer. Många kände sig svikna, deprimerade och utanför.

Lösningen är enkel. Pröva varje människas arbetsförmåga. Se till att arbetsgivare har en ärlig attityd och pröva varje arbetssökande gentemot hans eller hennes förutsättningar och inte i vilken mån de har ett synligt eller osynligt handikapp. Landstinget tog för mer än 40 år sedan ett centralt beslut att varje sökande ska prövas objektivt, och ha lika rätt till anställning oavsett ett funktionshinder eller ej. Detta borde gälla alla arbetsgivare och givetvis i första hand offentliga arbetsgivare inom stat, landsting eller kommun. Se till att skapa former för stöd, i den mån en arbetssökande behöver ha viss kompensation som arbetsbiträde eller lönebidrag. Alla människor måste få rätt att försörja sig själv. Sjuka människor som saknar någon som helst arbetsförmåga måste få del av sjukförsäkringens ersättningsformer.

”FOG”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel