Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin vill dra Serbien närmare sig

Annons

I mitten av december kom EU:s medlemskapsförhandlingar med Serbien till slut i gång på allvar. Vid ett högnivåmöte i Bryssel öppnades då formellt de två första förhandlingskapitlen. Det ena kapitlet rör den finansiella kontrollen i offentlig sektor. Revision och bedrägeribekämpning behöver stärkas. Det andra kapitlet rör processen för att normalisera relationerna med Kosovo.

Förhandlingsstarten är ett steg i rätt riktning. Det är nu viktigt att den även i realiteten blir en positiv impuls – att den leder till att EU tar hela engagemanget med Serbien till en högre nivå. Under ett par år har EU sänt otydliga signaler. Bitvis har agerandet varit snudd på passivt. Det räcker inte.

Jag har länge följt utvecklingen i Serbien – inom ramen för svensk-serbisk facklig samverkan och numera även i EU-parlamentets delegation för samarbetet med landet. Även om mycket har varit tufft har det under det senaste decenniet funnits en positiv trend. Serbien har successivt rört sig åt rätt håll.

På sistone har dock trenden varit mer oklar. Dels är Serbien under hård press. I grunden finns problem med en haltande ekonomi och hög arbetslöshet. Till detta kommer att flyktingsituationen har blivit en stor utmaning. Dels börjar de ryska influenserna bli en osäkerhetsfaktor. Även om de hela tiden funnits där är det mitt intryck att de har blivit mer konkreta. Putin vill dra landet närmare sig.

I detta läge måste EU gå ”all in” i relationerna med Serbien. Det fungerar inte att inte satsa för fullt. EU har allt att vinna på att ett öppet och välfungerande Serbien så småningom kommer med som ny medlemsstat. Samtidigt har EU massor att förlora på att landet kommer ur kurs.

EU behöver i första hand fokusera på tre saker:

För det första måste EU se till att förhandlingarna verkligen blir substantiella. Det är viktigt att sätta den press och ge den support som behövs för att serberna ska leverera. Det är också viktigt att vara noga med den EU-interna dialogen så att Serbien har en stabil och enhetlig motpart att förhålla sig till.

För det andra måste EU intensifiera de grundförberedelser som krävs för att ytterligare kapitel i förhandlingarna ska kunna öppnas upp. Särskilt viktigt är det att driva på det serbiska arbetet med att garantera principerna om rättsstat, mediefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Detta är de medlemskriterier som Serbien kanske är längst ifrån att uppfylla. Här behöver serberna få bättre fart på reformerna: genomgripande strukturella förändringar som sannolikt tar flera år att genomföra. Bland annat är korruptionen och den organiserade brottsligheten hårda nötter att knäcka.

För det tredje måste EU, på det mer operativa planet, se till att ha en rejäl beredskap för att tekniskt och resursmässigt öka stödet till Serbien i de närmaste månadernas hantering av flyktingsituationen. I och med att vintern kommit har förhållandena blivit svårare.

Förhandlingsstarten är helt klart positiv. Den är dock inte tillräcklig. För att Serbien inte ska börja slira krävs ett starkare och bredare EU-engagemang.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons