Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Queensland i farozonen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

En ny tropisk cyklon finns nu utanför Australien som enligt prognosen ökar i styrka och styr mot nordöstra Australien. Cyklonen klassas i nuläget som en kategori 3 på en 5-gradig skala och den har potential att öka till kategori 4 innan den når land. Den Australiensiska vädertjänsten har utfärdat varning via hemsida, tv och radio. Kraftiga vindar väntas mot kusten från onsdag morgon och det kan bli vindbyar på 65-70 m/s. Mycket regn får man också räkna med och våghöjden kan bli upp till mellan 5 och 10 meter i samband med att cyklonen drar fram. Risken finns att den utvecklas till att bli av samma storleksordning som orkanen Katrina.

SMHI följer inte utländskt väder på samma sätt som vi gör prognoser för Norden och vi har ingen möjlighet att göra någon bedömning av läget och hänvisar till information på Australiensiska vädersidan http://www.bom.gov.au/. Många utländska medier har uppmärksammat cyklonen som döpts till Yasi, så det finns mycket information från annat håll.

SMHI väderredaktion, Anna Hagenblad