Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Racing med elbil på Linde open

Medan andra bilar larmade och gjorde sig till på dragstripen lät Johan Sörliden och Jimmy Lorentzons Teslor mer som att kasta ut draget på en haspelrulle en skön fiskedag. Men 0–170 kilometer i timmen på knappa åtta sekunder är inte kattmat.

Tillsammans med SHRA Lindesberg satsade bland andra Linde energi och BMB:s energirådgivare på elbilsrace vid årets Linde open.

Linköpingsbon Johan Sörlidens var en av två amerikanska Teslor som visade upp vad kärrorna gick för.

Jimmy Lorentzon, Motala, tog hem kampen totalt i sitt oranga ekipage och satte inofficiellt världsrekord.

Trefas elmotor

En Tesla roadster gör 0–100 på strax under fyra sekunder och hästkraftsantalet är cirka 290. Bilarna byggs i samarbete med Lotus och har många gemensamma nämnare med Lotus Elise förutom drivpaketet, en trefas elmotor.

– Jag började att leta efter en kompetent elbil 2008. Jag vill bevisa att det fungerar att åka elbil på många sätt, säger Johan Sörliden.

Två kalla vintrar

För några år sedan fanns inte så mycket att välja på. I år finns det ett bredare utbud. Han använder Teslan som bruksbil och har kört 4000 mil med den inklusive två kalla vintrar.

– Jag får ofta frågan hur den är som sportbil. Jag har inget att klaga på, men heller inte något att jämföra med. Det här är första sportbilen jag äger, säger Johan Sörliden.