Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Racing med folktycke

Det var full fart när Motorklubben Ran anordnade folkrace på Tyckebanan i går.

Annons

När tävlingsledaren Linda Hagström säger att folkrace är folkets sport syftar hon inte på likheterna med andra folknöjen: hamburgerförsäljning, godisregn och plats för fällstolar åt hela familjen. Vad hon talar om är den regel som säger att alla tävlingsbilar är till salu.

Varje förare som ställer upp i ett folkrace måste vara beredd att fram på seneftermiddagen åka hem utan den bil som han eller hon kom dit med. Regeln ska motverka att de tävlande lägger ner för mycket pengar på bilarna. Folk ska ha råd. Alla får vara med.

Lottdragning– Efter tävlingen får vem som helst anmäla sig som köpare. Det gäller inte bara de medtävlande utan även publiken. Om flera köpare är intresserade av samma bil blir det lottdragning.

Varje bil kostar 6500 kronor, plus 100 till arrangörerna. Priset är satt av Svenska bilsportförbundet och gäller vid alla folkrace i Sverige, förklarar Linda Hagström och tillägger:

– Jag tycker att det är för mycket. När jag började med det här för tolv år sedan kostade det 3500 kronor, så det har stigit en del.

Rutinerad NestorPå tävlingsparkeringen möter NA dagens äldsta förare Evy Nestor, som fyller 69 år nästa vecka.

Är du på väg ut för att tävla?

– Ja. Som vanligt. Jag har hållt på med det här i 24 år, sedan 1987

Hur många bilar har du blivit av med?

– De har väl blivit en fyra stycken. Den här har jag blivit av med och fått tillbaka, säger hon och pekar på sin blåa Opel Vectra.

Bogseringar– Den har sonen byggt. Jag har en Saab 99:a också, men jag åker med den här så länge jag får behålla den.

Det blev en del bogseringar men flöt på, tycker Linda Hagström som på lördagskvällen kan berätta för NA att en av bilarna i seniorfinalen fick 32 anbud. Dock lyckades ägaren vinna sin egen bil i lottningen. Evy fick behålla sin Opel.

Fotnot: Vinnare A-final damer: Anna Karin Palmroth, Laxå MK

A-final junior: hemmaföraren Linus Olsson, MK Ran

A-final senior: Björn Lilja, SMK Motala bil