Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thed Björk kungen av Nürburgring – vann igen: ”Förmodligen bästa sektorn jag gjort i hela mitt liv”

Thed Björk Bang-Melchior är nya kungen på Nürburgrings klassiska, över 25 kilometer långa Nordschleifeslinga.
Den regerande världsmästaren från Karlskoga vann sitt tredje raka kval på banan och följde upp med att vinna racet för andra året i rad. Hans allra första seger i den nya WTCR-serien.
– Jag pressade bilen till gränsen i varje kurva, säger Björk.

Annons
Thed Björk Bang-Melchior är kungen av Nordschleife, åtminstone vad gäller touringbilar. Foto: Florent Gooden/DPPI

Nürburgrings Nordschleife är racingvärldens mest ikoniska bana – det var där Tysklands formel 1-deltävling kördes fram till 1976, och det var den över 25 kilometer långa sträckningen som trefaldige F1-världsmästaren Jackie Stewart kallade för ”det gröna helvetet”.

Nu har banan fått en ny kung: Vretstorpsbördige Karlskogaföraren Thed Björk Bang-Melchior som på lördagen skrev in sig på en alldeles speciell plats i banans historiebok – som segrare två år i rad i två olika klasser. I fjol vann Björk ett av de två WTCC-racen på banan på vägen till sin världsmästartitel, på lördagen följde han upp med att vinna huvudracet i den nya WTCR-serien.

Dessutom gjorde han det båda gångerna från pole position, och lägger man till kvalet till torsdagens race har Björk nu vunnit tre raka kval på banan. Fredagens kvalseger, inför lördagens race, kom enligt honom själv efter en enorm prestation.

– Jag tryckte ned pedalen så mycket jag kunde, och sektor fyra (på det avgörande kvalvarvet) var förmodligen den bästa sektor jag gjort i hela mitt liv. Jag är väldigt, väldigt nöjd med den, säger Björk.

Själva racet dominerade Björk från start till mål. Den ende som hängde på hyggligt var belgiske Audiföraren Frédéric Vervisch, som pressade svensken på väg ut på det tredje och sista varvet, men var åtta tiondelar bakom i mål. Björks teamkompis och teamchef Yvan Muller var nästan nio sekunder bakom på tredjeplatsen.

– Jag bestämde mig för att gå för det direkt. Jag visste att jag var tvungen att ta Vervisch direkt i starten, eftersom min setup var gjord för att sätta snabba varvtider, inte för toppfart. Därför visste jag att Audibilen skulle slå mig på rakorna, så jag pressade bilen till gränsen i varje kurva i början för att bygga upp en lucka som skulle räcka för att hålla honom bakom mig ute på den långa rakan. Han kom väldigt nära i kurva tre (på tredje varvet), men jag var på rätt sida och lyckades försvara, säger Björk.

Men faktum är att det var nära att Karlskogaföraren aldrig ens kom till start i lördagens andra race. I det första, där omvänd startordning används och där han efter kvalsegern därför fick starta som tia, tvingades Björk nämligen väja för en krasch och gick själv in i barriären vid sidan av banan.

– Gordon Shedden och Gabriele Tarquini gick ihop på den långa raka efter Bergwerk, och Tarquini blev ståendes mitt på banan precis som Tiago Monteiro gjorde för två år sedan när Yvan Muller körde rakt in i honom (båda fördes till sjukhus efter den kraschen). Jag låste upp alla hjulen och körde in i barriären till höger, men lyckades ta bilen till depån så att teamet kunde reparera den till andra racet. Det var riktigt jobbigt, för man vet att det kan bli väldigt allvarliga skador när farten är så hög, säger Björk.

Det blev noll poäng i det heatet, men andraplatsen i torsdagens race och de 30 poängen för segern i lördagens andra lopp gör att Björk avancerar från sjätte till tredje plats i WTCR-sammandraget när tre av sju racehelger nu avverkats. Muller, som vann torsdagens race, är uppe i ledningen före Tarquini, som nollade helt i helgen.

Thed Björk Bang-Melchior (i den vita bilen) skuggades av belgiske Audiföraren Frédéric Vervisch, men lyckades hålla honom bakom sig. Foto: Francois Flamand/DPPI

Björk tillhör Cyan racing, som han vann VM-guldet med i fjol, men är i år utlånad till Mullers Hyundaiteam.

Tysklands WTCR-deltävling körs tillsammans med Nürburgrings 24-timmarslopp lördag-söndag, som startar 15.30. Örebroaren Edward Sandström, som är en av två svenskar som vunnit den prestigefyllda tävlingen, kommer till start även i år, liksom Stig Blomqvists son, formel E-stjärnan Tom Blomqvist.

Nästa WTCR-tävling körs på holländska Zandvoortbanan redan nästa helg.

Thed Björk Bang-Melchior på pallen. Foto: Florent Gooden/DPPI

Ställningen i WTCR

WTCR efter sju av 30 race: 1) Yvan Muller, Frankrike, Hyundai, 137 poäng, 2) Gabriele Tarquini, Italien, do, 118, 3) Thed Björk Bang-Melchior, Sverige, do, 112, 4) Norbert Michelisz, Ungern, do, 102, 5) Yann Ehrlacher, Frankrike, Honda, 91.

Thed Björk Bang-Melchior på pallen. Foto: Francois Flamand/DPPI

Annons