Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Racingtävlingar spikade

Motorklubben SHRA Lindesberg har bokat in två drag-racingtävlingar i sommar. Men klubben har ännu inte sökt tillstånd hos länsstyrelsen.

– Det är ingen idé, säger Mikael Blomberg, styrelseledamot i motorklubben. Vi måste först slutföra dialogen med länsstyrelsen och få till en överenskommelse. Som det är i dag får vi inte köra.

Att motorklubben ändå valt att fastställa tävlingsprogrammet beror på att bilsportförbundet måste godkänna datumen i god tid. Och det är lättare att boka av en tävling än att begära tillstånd hos förbundet i ett senare skede.

Den 14-16 maj ska det köras dragracing vid industrirakan. Den 22 maj är det dags för den traditionella vårmönstringen i Fornaboda. Dragplåstret Linde open ska köras vid industrirakan den 13-15 augusti.

– Vi är särskilt måna om att Linde open kan köras i mitten av augusti. Vi har i stort sett kört samma helg hela tiden tävlingen existerat.

Som läget är i dag vidhåller länsstyrelsen att tillstånd inte kan ges för att tävla med oregistrerade fordon eftersom industrirakan enligt detaljplanen är en allmän väg.

– Jag står fast vid beslutet, säger Johan Strandberg, länsjurist vid länsstyrelsen.

– Bollen ligger nu hos SHRA och bilsportförbundet som hävdar att sådana här tävlingar körs på allmänna vägar på andra håll i hela Sverige. Men hittills har det inte framkommit något som ger oss anledning att ändra beslutet.

På söndag ska SHRA diskutera om klubben ska genomföra de bokade tävlingarna med bara registrerade fordon på startlinjen, så kallade black race.

– Och i nästa vecka kommer vi att träffa länsstyrelsen igen, säger Blomberg.

Johan Strandberg blir förvånad när han får höra att det är ett möte planerat nästa vecka. Han säger sig vara ovetande om detta.

Lindesbergs kommun gör ingenting utan avvaktar. Utvecklingschef Kjell-Eric Eliasson säger att bollen ligger hos klubben och länsstyrelsen.