Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd till företagare i coronatider

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Jag tyckte tv-skärmen nästan darrade till lite när reportern berättade att Trump nu stänger för resor till och från Europa. Från att länder tillsammans med WHO gör vad de kan för att bekämpa smitta så lägger dessutom Trump på ett raster av handelspolitik över pandemin.

Vi har nog alla mer eller mindre blivit chockerade och kanske lite handlingsförlamade över vad som händer just nu. Alla så agerar vi på olika sätt. Vi hamstrar basvaror, avstår kanske träning, bokar av resan och hotellvistelsen, bokar av frisörbesöket eller skönhetsbehandlingen… Kort sagt – vi avstår från en massa saker, vi minskar konsumtionen. Detta kommer ganska direkt slå mot allt från besöksnäring till transporter.

Om du har utomstående rådgivare oavsett om det externa styrelseledamöter, eller finansiella rådgivare: använd dem nu.

För dig som äger eller driver ett företag så kan det kanske till och med vara svårt att sortera tankarna. Vad kan jag göra, vad får jag göra, vad bör jag göra för att mitt företag på sikt ska överleva krisen.

Om du har utomstående rådgivare oavsett om det externa styrelseledamöter, eller finansiella rådgivare: använd dem nu. Har du inte externa rådgivare som har kunskap och erfarenhet som kan vara ditt professionella bollplank så är det dags att efterlysa det nu.

Som vd för vårt regionala Almibolag Almi Mälardalen har jag och mina kollegor ett viktigt samhällsuppdrag när kris uppstår, riktat till små- och medelstora bolag. Det allra bästa resultatet uppnår vi när vi gör det tillsammans med privata aktörer och där har vi resurser just nu för att bidra med extra lån och intensifiera rådgivningen. Allt för att vi ska se så få ”Coronakonkurser” som möjligt i Örebro län. Låt oss kraftsamla och se till att näringslivet står emot denna osäkra och utmanande tid vi står mitt uppe i.

Här är mina tre viktigaste råd till dig som är företagare just nu:

Sitt inte och vänta utan gör en handlingsplan för att styra om din verksamhet utifrån den nu rådande situationen, jobba med ett par olika scenarier.

Ta hjälp av din styrelse.

Ha dialog med din bank, revisor och dina andra externa rådgivare.

Billy Bergåker

vd, Almi Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel