Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Barnen fortsätter att kämpa för barnets rättigheter, minst ett århundrade till om så krävs

Rädda Barnen fyller 100 år 1919 startade barnrättsorganisationen Rädda Barnen i Sverige med en uttryckt vision om att varje barn har rättigheter som inte bör inskränkas. Första världskriget hade precis slutat, och då som nu, var det barnen som var de största offren i krig. I dag finns Rädda Barnen i 120 länder runt om i världen.

Det är en global trend att rättigheter utmanas och trycks tillbaka. Rädslan i samhället för det som är främmande är framträdande. Acceptansen för förslag, som för några år sedan var otänkbara, har fått genomslag. Rädda Barnen ser med oro på hur klyftorna ökar mellan barn som växer upp i ekonomisk trygghet och de barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. Men motkraften finns i hela civilsamhället. När barn på flykt behöver oss som mest finns folkrörelsen Rädda Barnen och hjälper behövande. Rädda Barnens roll är att fortsätta stå upp mot orättvisa och vara obekväm. Så har det varit sen starten och så kommer det att fortsätta vara.

Riksdagens beslut i juni 2018 att inkorporera barnkonventionen i svensk lag var en stor seger. Lagen som träder i kraft 1 januari 2020, måste nu få starkt genomslag i praktiken och genomsyra alla områden där barn berörs.

Som världens största självständiga barnrättsorganisation kommer vi att fortsätta att kämpa för barnets rättigheter, både internationellt och i Sverige. Minst ett århundrade till om så krävs!

Rädda Barnen distrikt Örebro

Anne Kliko-Björck

ordförande Sydnärke lokalförening

Kristina Nygren

ordförande Karlskoga-Degerfors lokalförening

Annika Karlsson Juliussen

ordförande Örebro lokalförening

Hans Andersson

ordförande Rädda Barnen Bergslagen

Eva Järliden

ordförande Örebro distrikt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel