Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Degerfors musikskola

Återigen läser vi om politiska förslag som hotar musikskolan i Degerfors. I kultur- och utbildningsnämnden har Vänsterpartiet lagt ett förslag om att helt lägga ner musikskolan i Degerfors.

Ett kulturellt mörker hotar lägga sig över orten. I många år har personalen på Degerfors musikskola kämpat med neddragningar och resursminskningar. Nu är botten nådd när den politiska majoriteten föreslår nedläggning av denna fina och viktiga verksamhet.

I dagens samhälle är det inte plats för att lägga ner musikskolor, tvärtom bygg ut och våga satsa på kultur! Våra barn och ungdomar måste i dagens hårda klimat få med sig starka inre upplevelser som bär genom hela livet och skapar kreativa tankar.

Med hänvisning till att det inte är en lagstadgad verksamhet vill vänstermajoriteten ta bort möjligheten för flera hundra ungdomar att få uttrycka sin kreativitet och musikalitet. Den utbildning som ungdomarna får i Degerfors musikskola är något som man har med sig och kan utöva genom hela livet.

Vi tycker det känns kallt och cyniskt att lägga förslag som drabbar våra ungdomar och framför allt gruppen musikutövare som inte har en stark röst i vårt samhälle.

Är det enbart kalla ekonomiska överväganden som ska få råda i en vänsterstyrd kommun?

På Vänsterpartiets hemsida står det citat: ” Vänsterpartiet värnar om ett rikt kulturliv i Degerfors.”

Hur menar ni i Vänsterpartiet att ni värnar ett rikt kulturliv genom att lägga ner musikskolan?

Kommunen har även antagit ett kulturpolitiskt program där det står:

”Medborgarna i Degerfors kommun ska känna sig stolta över sin kommun. Att skydda och vårda vår kulturmiljö och vårt kulturarv är såväl en nationell som en lokal angelägenhet. Ansvaret för detta delas av alla, såväl enskilda som olika myndigheter. Aktsamhet och hänsyn ska visas mot kulturmiljön och kulturarvet av den som planerar eller utför ett arbete (§1 Lag om kulturminnen). Skolan har särskilt ansvar för att föra vidare kunskap om vår kulturmiljö och vårt kulturarv, till exempel i nära samarbete med de lokala föreningar som värnar om kulturarvet.”

Vad är kultur för Vänsterpartiet?

Som vi ser det är kultur något som kan beskriva en hel folkgrupps sätt att leva, med seder, traditioner, lagar och regler. Även yttringar för människans skapande och kreativitet kallas kultur. Dit hör konst, litteratur, musik, teater, film, foto, hantverk och så vidare. Vi pratar om kulturaktiviteter. Det är detta som musikskolan står för. Musikskolan engagerar sina elever, låter dem uppträda och de får möjlighet att föra traditioner vidare och att vidareutveckla kulturen.

Degerfors politiker har vid flertalet tillfällen blivit inbjudna till de olika arrangemang som musikskolan har haft. Ingen har kommit. När musikskolans elever framträder kostar det 50 kronor i entré. Då ingår fika i pausen. Det verkar däremot mer lockande att betala 250 kronor i entré för att se en etablerad artist uppträda. Fast då var det starköl, vin och snittar i pausen, för fint ska det va! Vi får det då väldigt lätt till att ”finkultur, ja det är något som passar in på oss”. Är det så att patriarkalisk och elitistisk kultur är det enda som duger åt (V) i Degerfors?

Under tre sekler har musiken varit en mycket stor del av kulturen i Degerfors och är ett nationellt föredöme och kulturarv. Generationer av Degerforsare har lagt ner otroligt mycket ideellt arbete och skapat en fin anda och gemenskap genom musiken och att spela tillsammans. Varje gång vi själva fått möjlighet att spela tillsammans med ungdomarna från musikskolan känner vi en enorm glädje och stolthet att få vara del av detta kulturarv. Ännu mer stolthet och glädje känner vi när vi ser att ungdomar vill fortsätta vara en del av detta kulturarv och bära med arvet in i framtiden.

På 70-talet fanns det kloka och visionära politiker som såg till att musikskolan skapades och gavs möjligheter att växa och utvecklas. Vi hoppas att det även på 2000-talet finns politiker i Degerfors som har klokskap och politiska visioner för vår bygd.

När ungdomarna därhemma tycker vi kommer med knäppa idéer så brukar de säga: Men seriöst? Nu vill vi säga: Men seriöst Vänsterpartiet?

Våga värna Degerfors musikskola.

Nisse Landgren

Håkan Landgren

Professionella kulturarbetare

från Degerfors

Lars-Gunnar Björklund

Musikdirektör

Per Ohlsson Musikdirektör före detta dirigent

Marinens musikkår

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel