Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda livet på ditt barn

December är den stora barnolycksfallsmånaden. Så här agerar du om barnet sätter i halsen och inte får luft.

Annons
Rätt kunskap kan betyda skillnaden mellan liv och död om ett barn plötsligt blir livlöst. Foto: Getty Images

Inför jul pyntar vi hemmet med små dekorationer, ställer ut skålar med nötter, godis och frukt på låga soffbord och bjuder varm glögg och kaffe till. Utan att vi tänker på det blir hemmet plötsligt en riskfylld plats för det lilla barnet.

Marit Berglund är narkossjuksköterska och driver sedan 15 år företaget MB Rescue som utbildar föräldrar och förskole och-skolpersonal i barnlivräddning. Då får man lära sig första hjälpen och hur man ska agera för att rädda ett livlöst barn.

-I genomsnitt dör ett barn eller tonåring var tredje dag i ett barnolycksfall i Sverige, säger Marit Berglund.

Den statistiken kan skrämma upp vilken förälder som helst, men Marit Berglund poängterar att med rätt kunskap finns det mycket man som förälder kan göra om en olycka skulle inträffa. De vanligaste orsakerna till olyckor och dödsfall bland barn och ungdomar är trafikolyckor, fallolyckor, drunkning och kvävning. Det viktigaste man ska tänka på om man ska ge första hjälpen till ett barn under sju år är man inte kan agera på samma sätt som mot en vuxen. Både hjärta och lungor är mycket mindre än hos en vuxen och kräver försiktigare behandling.

-Om man ska blåsa in luft i ett barn ska man blåsa ungefär lika mycket som krävs för att släcka ett tårtljus. Lungorna på ett barn fylls snabbare än hos en vuxen, säger Marit Berglund.

Varje år måste drygt 200 barn och ungdomar uppsöka en akutmottagning på grund av kvävningsolyckor och i genomsnitt dör tre barn varje år till följd av kvävning. Om små barn inte får luft blir läget snabbt akut. Deras hjärtfrekvens är nästan dubbelt så snabb som hos en vuxen och det gör de snabbare drabbas av syrebrist.

Vad gör man då om man hittar ett barn livlöst? Marit Berglund beskriver grunderna i barnlivräddning. Observera att det här är riktlinjer och ingen komplett instruktion. För att verkligen kunna utföra hjärt-och lungräddning krävs att man går en kurs alternativt lär sig de fullständiga instruktionerna, se länk i slutet av artikeln.

1.Kontrollera att barnet verkligen är livlöst och inte bara sover djupt. Gnugga hårt på bröstkorgen för att se om barnet vaknar. Ryck eller skaka inte barnet!

2.Har barnet något i munnen? Använd ett litet finger och känn försiktigt upp i gommen.

3.Undersök om något fastnat i luftrören genom att blåsa in lite luft i munnen. Blås försiktigt. Rör sig bröstkorgen? Om inte har något fastnat.

4.Försök då pressa ut föremålet med hjälp av luften i barnets lungor. Tryck på bröstkorgen så att lungorna pressas ihop.

5.Om det inte hjälper, känn efter puls.

6.Börja ge hjärtkompressioner. För barn under ett år placerar du två fingrar i mitt på bröstbenet, för större barn använder du en hand.Utgå från två inblåsningar och 30 tryck. Fortsätt ge hjärtkompressioner tills barnet vaknar eller hjälp anländer. Ta ingen paus även om det ser verkningslöst ut.

-Oavsett varför barnet inte andas är det luft det behöver, säger Marit Berglund. Barn sätter ofta i halsen bland mycket folk, där föräldrarna kanske brister i uppmärksamhet.

Andra situationer som man bör undvika eller vara extra uppmärksamma på är om barnet äter när det åker vagn eller sitter i bilen. Mat i kombination med rörelse kan öka risken för barnet att sätta i halsen. Även under semestern kan det behövas extra uppmärksamhet, om man befinner sig i en ny miljö där det kanske är längre till hjälp.

-Som förälder kan man inte förutse allt, man är ju bara människa. Men ett bra tips är att titta runt i vagnen, sängen och bilen och leta efter små knappar som kan ha lossnat, snoddar och annat smått. Vet man att barnets miljö är trygg kan man känna sig trygg som förälder, säger Marit Berglund.

Fotnot: Det här är en förkortad beskrivning av första hjälpen vid luftstopp hos barn. Läs gärna mer om första hjälpen för barn på www.vardguiden.se

Tänk också på att riktlinjerna för barn-och vuxenlivräddning skiljer sig åt, samt att riktlinjerna förändrats genom åren.

Marit Berglund har varit med och utformat en affisch som beskriver barnlivräddning som kan sätta upp hemma. Du hittar information om den här: www.barnlivraddning.se

Har du gått kurs i första hjälpen - tipsa andra i forumet.

Medlemmar diskuterar - hur ger man första hjälpen till ett spädbarn?

Marit Berglund

Marit Berglund har arbetat med första hjälpen för barn i 15 år.

Fakta kvävningsolyckor

Varje år inträffar i genomsnitt tre dödsfall till följd av kvävningsolyckor hos barn. Drygt 200 barn och ungdomar uppsöker en akutmottagning på grund av kvävningsolyckor. Kvävningen består nästan uteslutande av hinder i andningsvägarna orsakade av födoämnen, framförallt frukt, grönsaker, nötter och godis. De flesta kvävningsolyckorna sker i kök.

Källa: Räddningsverket

Mer läsning

Annons