Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Örebro län från länsstyrelsen

År 2000 kom Europas vattendirektiv. Bara i Sverige tolkades detta till enbart fiskvandring. Det blev ett extremt storskaligt misslyckat samhällsfarligt livsdödande fiskeprojekt som slog ut allt som det skulle skydda med aktivism och grävskopor. Regionens vattenlandskap demoleras till ödesdigert låga flöden.

Länet riskerar att drabbas av extremt farliga översvämningar. Med Örebro länsstyrelse, högsta statliga myndighetsbeslut, står vi inför två val. Pest eller kolera? Uttorkning eller översvämningar! Före julhelgen stod stora markarealer, upp till 10 000 fotbollsplaner, under vatten. Länet lever farligt.

Regionens högsta statliga företrädare och byråkrater ser bara fisk.

Det är en demokratifara när statens kapital försnillas. Nu dränks förfädernas förstånd. De visste att vattnets jättetryck måste bemästras med reglerbara sjösystem. Valla in och reglera upp vattenspeglarna.

Örebro länsstyrelse har gått längst med aktivister och struntar i samhällets bästa. Teknisk kompetensnivå finns inte i vattenförvaltningens beslut. Regionens högsta statliga företrädare och byråkrater ser bara fisk. De utplånar den biologiska mångfalden och kulturarvet vid vatten. I detta heliga krig skall alla insjövatten sänkas och grundas upp för öringvandring till havet. Landshövding Maria Larsson på Örebro slott, med överfull krigskassa, göder dessa heliga legosoldaters kulturmiljömördande i statlig sold utan samhällsansvar. Bödlarna fångade inte bara Europas vattendirektiv för bättre dricksvatten och minskad sjöförstöring. Utan rättslig dom avrättade de även Europas landskapskonvention.

Över 2000 hembygdsföreningar med närmare en halv miljon medlemmar förklarade öppet krig mot hotade vattenmiljöer och landskap.

Extrema svenska miljö- och sportfiskegrupper med svenska Naturskyddsföreningen, stal regeringens taktpinne. Det vattenvett som tålmodigt byggts upp under århundraden och skyddat vår samhällsutveckling och överlevnad, blir lätt till dödsfall med tsunamikrafter i klimatstörning. Sveriges största miljörörelse, Sveriges hembygdsförbund, är drivande i Vattenhistoriskt nätverk, bildat 2018. På sin landskapskonferens i Nora i oktober, stod de upp mot detta vansinne, på inrådan av länsmuseets chef Birgitta Johansen. Över 2000 hembygdsföreningar med närmare en halv miljon medlemmar förklarade öppet krig mot hotade vattenmiljöer och landskap. Tillsammans med övriga nationella Organisationssverige i nätverket kan de vara över en miljon medlemmar. De vill bevara värdefullt kulturarv i vattenmiljöer. Det finns 25000 vattenförekomster att freda.

Denna demokratirörelse på vass- och gräsrotsnivå, kan aldrig spolas bort i maktens högsta korridorer. Heder åt Länsmuseets chef Birgitta Johansen som under åren 2015-2018 var ordförande i EU:s kulturarvsgrupp.

Förutom fisksyn tiger länsstyrelsen som sina uttorkade musslor i katastrofvatten. Allmänhet, press och media har blivit förda bakom ljuset i otaliga reportage. Inte konstigt att folk blir förbannade när mytomanisk länsexpertis uttalar sig när gårdar, hus och hem, hela bostads- och industriområden är dränkta av fiskbyråkratins inkompetens och ovilja. De har medvetet till bristningsgränsen, med arrogans, nonchalerat att säkra upp sjösystemen med invallningar och reparationer. Vi hade extremt höga vattennivåer och översvämningar i centrala Laxå, Hallsberg, Kumla, och Örebroområdet. I Arbogaån steg vattnet med 1,5 meter inför julhelgen. Den flummiga vattenbyråkratin måste bort. Den måste ersättas av högskolekompetens som tidigare, i samhällsbyggnadsteknik. Samhället omformas snabbt. Detta måste skyddas, inte demoleras av vatten. Makten om vattnet är politiskt sprängstoff när odemokratiska grupper får härja fritt med statskassan. Allt kan köpas för skattepengar i detta heliga fiskkrig, men inte alla.

För varje år som går blir samhällets infrastruktur känsligare när man bygger bostads- och industriområden på lågmarker.

Vid Lekeberg hittade man några salamandrar vid den lilla Garphytteån inför nybygget av E18 mot Karlskoga. Istället för att lägga några breda ståltrummor under vägen blev det följande enorma skattesmäll. En över 300 meter lång dubbelfilig spannbro på 275 meter styck. Spannen fick importeras. Inget svenskt företag hade kompetens för denna jättebro. Totalvikten blev otroliga 1130 ton. Skattesmällen blev över 120 miljoner kronor. Det som skulle värnas, i form av naturmiljö med insekter och salamandrar, utplånades. Istället för detta gigantiska projekt hade länet kunnat säkra upp hela Närkeslätten mot översvämning redan för tio år sedan.

Ett annat nära maktmissbruk är Väringens utlopp med Dyltaån mot Arboga. Hade man följt upp konsulternas råd 2003 att muddra och göra invallningar, för en kostnad av fem miljoner kronor, hade det inte varit några översvämningar mot Arboga. För varje år som går blir samhällets infrastruktur känsligare när man bygger bostads- och industriområden på lågmarker.

Odemokratiska krafter måste muddras bort. En myndighet måste man kunna lita på.

Att möta vattenbödlarna genom miljö- och vattendomstolarna är näst intill omöjligt mot statens miljardkassa. De ställer upp kanonbatterier av jurister när de amputerar den småskaliga vattenkraften, grundvatten, kulturmiljöer, natur, turism och omöjliggör brandbekämpning av skog. Odemokratiska krafter måste muddras bort. En myndighet måste man kunna lita på.

Den stora översvämningen i Hallsberg 2015 var väl väntad. Utredningar från 2012 varnade för stora katastrofrisker i Hallsberg-Kumlaområdet. Svea hovrätts främsta tekniska miljöråd utsedd av regeringen, larmade i Mosås församlingshem 2012 att det bara var en tidsfråga innan Hallsberg och Kumla kommuner skulle kunna översvämmas. Omfattningen kunde han inte veta. Tror ni de beslutsfattande höga tjänstemännen var där? Länsstyrelsens rapport efter förödelsen gör bara bortförklaringar, men problemet kvarstår: Ett långt berg går i dagen bakom Kumla motorstadion, och har fortfarande inte budgeterats bort. Ge Kumlaindianerna några futtiga miljoner så fräser de bort det långa berget i dagen i Sannahed bakom sin motorstadion. Bättre kompisar kan inte statens vitskjortor få. Indianerna åker bara runt runt, på kolstybben utan miljö- och terrängskador. Lycka till med levande kommuner!

Svea hovrätt har befäst vår högsta politiska makts beslut i en dom som inte kan överklagas.

Före årsskiftet träffades gudasonen Akilles vattenhäl i centrala Laxå av Moder Sveas högsta rättvisa. Regering och riksdag har tagit tillbaka makten över vattnet för vattenkraftens rätt. Svea hovrätt har befäst vår högsta politiska makts beslut i en dom som inte kan överklagas. En kanonträff mitt i miljö- och kulturskändarnas krigskommando på Örebro slott. Att gamla privilegier och äldre rättigheter skall gälla har bekräftats för Tiveds Energi i Laxås vatten. Detta är en fullträff mot statlig aktivism och kulturmord i vattenmiljöer. Men det gäller att hålla den demokratiska processen vid liv genom striden så vi inte behöver sjunga om den Trojanska hästen vid Troja när våra vattenvärden försvinner. Demokratin kan aldrig tas för given.

Göran Hartman

Tiveden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel