Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda sommarsexet med hångel och planering

Majoriteten av alla par vill ha mer och vildare sex på semestern. Men det är inte självklart att passionen blommar upp bara för att man är ledig. Schemalägg njutningarna så att de verkligen blir av, tipsar sexologen.

Annons
Hångel och planering fixar sexstressen i sommar.

Äntligen semestertider med grillat i kvällssolen och morgnar utan väckarklocka. Vardagspusslet är på paus och vi återhämtar både oss själva och relationen. Allt är som bäddat för att hitta tillbaka till varandra och ångan i sängkammaren. Ja, i alla fall önskar vi det. Enlig en ny undersökning från dejtingföretaget C-date förväntar sig nämligen två tredjedelar av svenskarna som har en fast partner, mer sex på semestern. Och inte bara mer sex, helst ska sexlivet dessutom bli rikare, visar samma studie.

Frågan är bara – blir semestern lika het som vi drömmer om? I en omröstning på Familjeliv uppgav drygt hälften att de har mer sex när båda är lediga på sommaren. Men nästan 40 procent svarade att de inte får till det oftare än annars. Och för en tiondel blir sexlivet till och med sämre.

– Nej, vi har snarare mindre sex än vanligt, eftersom vi knökar in hela familjen på en pytteliten bostadsyta. Alltid är det någon som är vaken, skriver en medlem på Familjeliv.

För många par går sexlivet lite på sparlåga under småbarnstiden, berättar Suzanne Lindström, som är auktoriserad sexualrådgivare och legitimerad barnmorska. Det är lätt att tröttheten tar överhand eller att något av barnen vaknar precis när man äntligen ska komma till skott. Om man dessutom har enorma förväntningar på vad semestern ska åstadkomma för relationen, kan tröskeln för att få till den där vilda passionen bli för hög för att orka ta sig över.

– När förväntningarna ställs för högt, blir sex mer pressande än lustfyllt. Och om det inte är bra i relationen, fungerar inte sexlivet, säger Suzanne Lindström.

Men problemet för många par är inte bara skyhöga förväntningar på passionerat sex. Det kan vara minst lika knepigt när man har helt olika föreställningar om hur sexlivet helst ska vara. Enligt Suzanne Lindström är det inte helt ovanligt att den ena i relationen vill ligga tre gånger i veckan, medan det kanske räcker med en gång varannan vecka för den andre. Därför är det viktigt att båda vågar kommunicera sina behov, så att man inte går omkring och känner sig besviken och frustrerad på varsitt håll.

– God kommunikation där man berättar om sina förväntningar, är a och o för att hålla igång sin sexualitet. Det kan också vara bra att bestämma hur regelbundet man ska ha sex, en gång i veckan till exempel.

Det kanske kan låta lite oromantiskt att bestämma i förväg när man ska ligga: ”På onsdagar när vi har nattat barnen, då kör vi så det ryker!” Men enligt Suzanne Lindström kan det vara nyckeln till att hitta tillbaka till varandra sexuellt. Dessutom planerar de flesta ändå in sex outtalat, så varför inte göra det tillsammans?

– Sex är alltid lite planerat. Man tänker att det skulle kunna hända på fredagskvällen eller i helgen. Om man istället uttalade sina tankar, skulle båda veta vad de har att förhålla sig till.

Men om man nu inte känner sig det minsta sugen på hett semestersex den kväll man har planerat in det i almanackan, kan det vara minst lika bra att gosa och kramas istället. Det viktiga är att man berör varandra ofta och kärleksfullt, så att man har en närhet även om man inte har sex.

– Om lusten tryter, hångla istället. Man behöver inte gå hela vägen. Hitta nya sätt och ställen att röra vid på varandras kroppar. Känn efter hur det känns. Sedan kan ni gå vidare och beröra erogena zoner, säger Suzanne Lindström.

En pappa på Familjeliv berättar att han och sambon försöker hålla igång lite oftare på semestern, men att de samtidigt blir helt utmattade av alla aktiviteter med barnen. Efter en heldag med familjen, är han och sambon ofta så trötta att de somnar så fort de lagt sig. Just tröttheten kan nog många föräldrar känna igen sig i, men ett bra argument för att älska med varandra ändå, är att sex ger ny ork och energi.

– Hämta kraft i sex, istället för att lägga det på hyllan när ni känner att ni egentligen inte orkar. Det är hälsosamt att ha sex – man får bland annat mer oxytocin och dopamin som håller orossjukdomar borta, säger Suzanne Lindström.

Hon poängterar också att båda har ett ansvar för att få till ett bra sexliv. Beröm är viktigt så att man känner sig uppskattad och attraktiv, inifrån och ut.

–Visa att ni älskar varandra. Ge beröm och uppmuntran. Glöm inte att berömma egenskaper så att allt inte bara handlar om utseende. Alla behöver få höra av sin partner att man är en bra mamma eller pappa också, säger Suzanne Lindström.

5 tips för en hetare semester

•Sätt ord på tankarna. Prata om hur ni vill ha det så är det större chans att det ni drömmer om blir verklighet.

•Planera in sex. Bestäm när ni ska ligga så att båda är med på noterna.

•Ta på varandra. Glöm inte att röra vid varandra mycket, beröring föder lust!

•Hångla oftare. Är ni inte sugna på sex? Kramas och kyss varandra utan att gå hela vägen.

•Ge beröm och visa uppskattning. Få partnern att känna sig både sexig och älskad.

Mer läsning

Annons