Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådjuren gillar morötter

En flock med rådjur har hittat sitt favoritmatställe hos en familj i Åmmeberg. Varje dag kommer de ner från skogen och kalasar på morötter, potatis och renpellets.

Annons

De senaste åren har Lars-Göran Fohrs och Barbro Gyllin utfodrat rådjuren på vintern, då det är svårt för djuren att hitta mat. Den här vintern har säsongen varit extra lång på grund av det tjocka och kvarliggande snötäcket.

Middagstid

– Vi matar dem en gång om dagen, varje kväll går de här. De brukar ibland komma ner framåt middagen och kolla om det finns någon mat, berättar Lars-Göran.

Han skopar ut havrekross blandat med pellets för renar runt utfodringsplatsen som ligger bara en liten bit från huset. Sedan kastar han ut en orange blandning av finfördelade morötter, potatis och äpplen. Potatisen är skräppotatis som de får från närliggande Åmme gård, den övriga maten får de köpa.

Äter i omgångar

– Det blir väl 5 000 – 8 000 kronor på en säsong. Men det spelar ingen roll, säger Lars-Göran.

Det är ett nöje som de unnar sig. En god gärning för att rådjuren ska överleva vintern.

Rådjuren kommer ner i omgångar och som mest har Barbro och Lars-Göran sett 16 stycken äta på en gång. När NA är på besök för att fotografera dem är de dock lite blyga.

Vaksamma

Efter att Lars-Göran lagt ut maten dröjer det en dryg kvart innan två rådjur kommer smygande över åkern. De är vaksamma och när kameran smäller av i fönstret på övervåningen spetsar de öronen, men fortsätter att äta. Lars-Göran känner igen ett av dem, som har en liten bula på mulen.

– Hon är alltid hungrig, säger han.

Flera på väg

De två spejar och lyssnar upp mot skogen, ett tecken på att fler är på väg. Så småningom dyker också två till upp, och tar för sig av maten. De strosar omkring ett tag, men sedan blir de för nervösa och alla fyra ger sig av till skogs igen.

text och bild: Jessica Uhlin

0583-71 19 22

[email protected]