Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådström Baastad gör det lätt för sig

Replik

Annons

I en demokrati ska naturligtvis allt diskuteras och debatteras. Inte minst gäller det den gemensamma offentliga verksamheten, där många anställda utför för människor, näringslivet och samhället viktiga uppgifter, ofta till förhållandevis låga löner och med alltför lite uppskattning.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad gör det emellertid lätt för sig i S-krönika i Nerikes Allehanda 2 mars. Hon lyfter bland annat att friskolorna gör en vinst på 639 mkr utan att berätta vad skolorna kostar totalt, hur stor omsättning friskolorna har och vilken avkastning de har på eget kapital. Finner inte den totala omsättningen för friskolorna på nätet, men dock uppgiften om att de 639 mkr motsvarar en avkastning på några få procent.

Hon nämner inte heller att både skolor, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg bygger på privata företag som gör och måste gå i vinst för att överleva.

Rådström Baastad skriver att de hon kallar välfärdsföretagen tjänar enorma pengar. Sjukvården i Sverige blöder ekonomiskt och ser ut att kosta sju miljarder kronor mer än planerat i år. En av regionerna som går mest back är Lena Rådström Baastads Örebro län där prognosen är minus 450 miljoner kronor. Här skulle vi kunna prata om enorma pengar, men det väljer hon inte att nämna.

Hon nämner inte heller att både skolor, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg bygger på privata företag som gör och måste gå i vinst för att överleva. De bygger byggnader och förser verksamheterna med alla förnödenheter, hjälpmedel och all teknik som behövs.

All offentlig verksamhet ska naturligtvis diskuteras utifrån inte minst kvalitet och effektivitet.

Enligt SCB:s statistik var kommunernas kostnader för skolan och annan pedagogisk verksamhet sammanlagt knappt 293 miljarder år 2018.

Friskolor har i genomsnitt ett mindre överskott, vinst, än andra tjänsteföretag. Huvuddelen av vinsten återinvesteras.

Friskolornas riksförbund skriver: ”I dag går 340 000 elever i fristående förskolor och skolor. Över 60 000 arbetar där. Dessa skolor uppvisar i genomsnitt goda resultat och såväl lärare som föräldrar är generellt mer nöjda med dessa skolor än de kommunala alternativen, det visar bland annat Skolinspektionens enkät”.

All offentlig verksamhet ska naturligtvis diskuteras utifrån inte minst kvalitet och effektivitet. Då behöver fokus läggas på kraven som ställs vid upphandling, på mätning och redovisning av kvalitet och effekter och på uppföljning och utveckling.

De verksamheter, offentliga eller privata, som inte lever upp till kraven ska naturligtvis ges chanser att förbättra verksamheten inom rimlig tid och rimliga förutsättningar i övrigt, eller förbjudas/läggas ner. Här faller ansvaret tillbaka på Lena Rådström Baastad själv och alla andra politiker.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel