Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally – ett folknöje

Årets upplaga av Noratrofén bjöd som vanligt på fullpumpat adrenalin i skogarna kring Nora. Tävlingen hölls under gårdagen och samlade 111 rallyekipage.
– Jag ska försöka att vinna, men det kommer att bli tufft, sade Fredrik Grahn innan starten.

Annons

Ett avlägset motorljud hörs i skogen och publiken vid den lilla grusvägen lystrar och tittar bort längs kurvan. Så kommer en bil i full fart, skvätter grus omkring sig och susar vidare mellan granarna.

Rally är ett folknöje och det märks då hela familjer bänkar sig för att följa Noratroféns tre delsträckor.

Göran Carlsson från Nora motorklubb har tidigare kört själv, men är nu en av alla dem som får tävlingen att fungera.

– Noratrakterna är klassisk rallymark i och med att vi har haft både vinter- och sommartävlingar. Barnen får möjlighet att titta då de är små och blir intresserade. De flesta av oss har sådan bakgrund, säger han.

Serviceplats

Vid serviceplatsen inne i Nora stod alla rallyekipage uppradade innan start. Där fanns representanter från stora delar av Sverige.

Jan-Erik Folkesson, från Järle, och hans co-driver Martin Holmdahl ställde upp för tredje gången med en röd Mitsubishi Evo.

– De snabba sträckorna blir svåra. Man kan bli för feg på raksträckorna där det går riktigt snabbt, men det får vi ta igen när det svänger, säger Jan-Erik och ler.

Målgång

Sträcka ett gick söder om staden förbi Lockhyttan med målgång nära Skogstorp.

Sträcka två startade i Stadra och gick till Moshyttan. Den avslutande sträckan gick mellan Striberg och Born.

Föraren Fredrik Grahn spanade in konkurrensen vid serviceplatsen.

– Adolfsson i nummer 21 åker fort och har kört mycket. Det här är min tredje tävling i år och jag har inte kört nu på cirka nio månader. Det svåraste är att komma in i tempot direkt på första sträckan, säger han.

Fredrik Grahn satsade på att vinna tävlingen och han kom nära nog, då han slutade på andra plats tillsammans med co-drivern Stefan Ohlson.