Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallybrudar – fast på riktigt

Det enda som ”rallybrudarna” Johanna och Josefina Hellkvist i Hällabrottet har gemensamt med Eva Röse och Marie Robertson i filmen ”Rallybrudar” är Volvo-märket på bilfronten.

Annons

För när systrarna Hellkvist sätter sig bakom ratten i sin 240:a är det rally på riktigt. Mer på riktigt än att storasyster Josefina, 18, kan kalla sig svensk juniormästare kan det ju inte bli.

Den titeln knep hon utan att vinna ett enda av de 15 loppen, men hon körde hem flest poäng på sin jämnhet.

– Det gäller att komma i mål i varje tävling, men den tävling jag håller högst är då jag blev tvåa efter en B-förare i Tjejserien, berättar Josefina.

Under de två år hon kört rally har pappa Mats fått fungera som kartläsare och handledare. För precis som alla andra som inte nått körkortsmogen ålder har Josefina på susa runt på rallybanorna med en övningskörningsskylt på bakrutan.

Men nu har hon kvitterat ut sin C-licens, men några tävlingar bakom ratten har hon ännu inte i sikte.

– Pappa har gjort sin sista kartläsarinsats för mig, och någon ny kartläsare har jag inte hittat ännu. Det blir att var co-driver till Linda Sjölin som ska köra RM för tjejer i sin grupp E-Golf, förklarar Josefina.

Istället blir det lillasyster Johanna, 16, som blir den förste att ratta den 160 hästar starka Volvon. Det blir ett test på hur bilen klarat av Josefinas senaste rullning.

– Ja det var för bedrövligt. Här blir jag lovad att prova bilen på min 16-årsdag och så går hon och rullar runt med den bara några dagar innan. Det var just en fin present jag fick av henne, säger Johanna med en viss ironi.

Men inför söndagens tävling för Johanna i Eskilstuna är det just Josefina som är extra orolig att något ska hända med bilen.

Men Johanna tycker att den oron är obefogad.

– Det är ett tufft startfält, så mitt mål är att ta mig och bilen helskinnade runt banan.

Det långsiktiga målet för året är annars nå en bra placering i Autoexpertens rallycup och Sprintcupen som avgörs på motorbanor.

Hela familjen Hellkvist i Hällabrottet brinner för rallytävlingar. Pappa Mats har tävlat med en grupp E-Volvo medan mamma Barbro har agerat supporter och tagit hand om matfrågan vid tävlingarna.

– Vi har nästan vuxit upp på rallytävlingar. Jag glömmer aldrig pappas gula rallybil, även om jag var så liten så jag inte förstod så mycket, säger Johanna medan storasyster Josefina och pappa Mats börjar lasta den vita Volvon på släpet inför morgondagens tävlingsdebut.