Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rama bryter mönstret - på gott och ont

En utmärkt publiksiffra och ett resultat som var helt okej. Men inte känslan efteråt.
För andra gången i rad släppte ÖSK en ledning på hemmaplan. Det håller inte i längden om laget ska tillhöra tabelltoppen.

Efter slutsignalen hördes djupa suckar runt Behrn arena. Oavgjort mot serieledaren Helsingborg fick varken publik eller ÖSK-spelare att jubla högt. Läget fanns åter att stänga matchen. Men skåningarna slank ur greppet – precis som Gefle gjorde senast – och hade med lite flyt kunnat åka hem med alla tre poängen. Alexander Gerndt hade ett fräsande ribbskott i slutminuten.

Spelet från fjolårets kanonmatch var avlägset även om ÖSK-fansen försökte påminna alla om det psykologiska övertaget med den fyndiga banderollen ”7–0 mardrömmen”, en anspelning på hemmalagets långa segersvit mot gästerna.

Men HIF hade gjort sin läxa. Kompakta lagdelar som snabbt stängde alla centrala ytor på egen planhalva. ÖSK-offensiven blev till en början precis så plottrig och omständlig som gästerna ville ha den. Samtidigt har Helsingborg ett stabilt grundspel, framför allt bakåt, att luta sig emot. Man är trygg med boll och vårdar den inom laget innan insticken framåt kommer mot anfallarna Gerndt och Sundin.

Tyngden i ÖSK-offensiven saknades i Andreas Haddads skadefrånvaro. Men laget växte in i matchen. Mycket tack vare snabbare spelvändningar från kant till kant.

Valdet Ramas ledningsmål kom logiskt via snyggt förarbete av Marcus Astvald och Kushtrim Lushtaku.

Högerkanten var bra. Att HIF:s uppsnurrade vänsterback Christoffer Andersson valdes till matchens lirare i gästernas lag kan bara förklaras av solsting.

Nyförvärvet Valdet Rama fick göra sitt första ÖSK-mål. En dribbler med förkärlek att överdriva fintandet inåt planen, men en spelare som bryter mönstret. På gott och ont. 

Valdet har en härlig teknik som han gärna testar. Tyvärr inte alltid för lagets bästa. Försöken att hela tiden ta skott eller slå en svår passning gör det ibland tufft för omgivningen. Ytterbackarna Haginge och Wowoah tvingas jobba extra hårt för att täcka upp bakom honom. Med tiden måste det samarbetet förbättras.

Särskilt när ÖSK ska säkra en ledning.

Men det tål att upprepas: 1–1 mot serieledaren är ett helt okej resultat.

Allra sist: Den trevliga inledningen på årets allsvenska fick ett brutalt uppvaknande i Södertälje. En domare måste kunna utföra sitt uppdrag utan att riskera hälsan. En åskådare besöka en arena utan rädsla. Stoppa huliganerna nu!