Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramundergården ska byggas ut

Äldreboendet Ramundergården ska byggas ut med 32 platser. Det har Kommunstyrelsen i Laxå bestämt. Men det innebär inte nödvändigtvis att Tivedsgården eller Edegården ska läggas ner, säger Bo Rudolfsson (KD) ordförande i kommunstyrelsen.

Laxå. På det extra kommunstyrelsesammanträdet på måndagseftermiddagen visade det sig att partierna inom alliansen Ett bättre Laxå (M, C, KD, L och MP) hade olika åsikter. Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna förespråkade en utbyggnad av Ramundergården, medan Moderaterna och Centern motsatte sig denna.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstod från att rösta i frågan och lämnade ingen motivering till varför.

I slutänden stod tre röster mot tre. Moderaterna och Centern yrkade på återremiss. Vid jämt röstetal är det ordförandes utslagsröst som avgör. Återemissen avslogs och när bifall ställdes mot avslag i byggfrågan avgjorde än en gång ordförandens utslagsröst.

Byalagen i Finnerödja och Hasselfors, liksom PRO i båda orterna, är oroade.

– I utredningen inför beslutet står klart och tydligt att en utbyggnad av Ramundergården kommer att leda till att Edegården i Hasselfors och Tivedsgården i Finnerödja i förlängningen kommer att läggas ner, säger Ivan Persson i Hasselfors byalag. Vi kan inte tolka utredningen på något annat sätt än att det nu är risk att boendena läggs ner.

Byalaget lämnade i söndags en skrivelse till kommunen, där de uttrycker sin oro inför beslutet.

Men Bo Rudolfsson poängterar tydligt att så behöver det inte bli.

– Det finns ingen automatik i det här beslutet. Om vi ska lägga ner något äldreboende i kommunen krävs att både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar om det. Det gör vi inte nu. Det enda det här handlar om är att bygga ut Ramundergården, säger Bo Rudolfsson.

Han säger att beslutet ger möjlighet för fler äldre att välja vilket särskilt boende de vill ha.

– Som det är idag har vi ett tjugotal personer i kö till särskilt boende. Vi måste göra något för att lösa situationen. Förra och förrförra året tackade många nej till erbjudna platser, både på Tivedsgården, Ramundergården och Edegården. Med fler platser ger vi fler möjlighet att välja vilken ort de vill bo på, säger Bo Rudolfsson.

Han menar att det här beslutet innebär att Tivedsgården och Edegården bibehålls tills vidare.

– Så länge det finns efterfrågan på omsorgsplatser i Hasselfors och Finnerödja kommer vi att fortsätta ha boende där. Det blir skillnad om vi inte har några som vill bo där. Men som det är idag har vi det, säger Bo Rudolfsson.

Frågan avgörs av kommunfullmäktige på ondsag kväll.