Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport: Kvinnor gör fortfarande mest i hemmet 

Kvinnor står fortfarande för merparten av hemarbetet i Sverige, det visar Statistiska centralbyråns lathund om jämställdhet som kom ut i dag. – Kvinnor och män arbetar lika mycket men män får i större utsträckning betalt för sitt arbete, säger Lena Bernhardtz, statistiker.

Varje dag lägger kvinnor i genomsnitt ned 3,5 timmar av sen lediga tid på obetalt hemarbete – det är en timme mer än vad män gör. Jämfört över tid har det dock skett en liten förändring. I början av 1990-talet ägnade kvinnor i genomsnitt 4,5 timmar per dygn åt obetalt arbete.

Mäns obetalda arbetstid har samtidigt ökat – men bara med åtta minuter.

– Kvinnor och män närmar sig antalet obetalt arbetade timmar eftersom kvinnor drar ned på sin tid, säger Lena Bernhardtz vid Statistiska centralbyrån.

Kvinnor lägger fortfarande mer tid än män på matlagning, städning, tvätt och inköp av varor och tjänster. Kvinnor lägger också mer tid på omsorg av barn. Män lägger i stället mer tid än kvinnor på underhållsarbete och resor i samband med hemarbete.

Sett till totalt arbete, alltså både betalt och obetalt arbete, så arbetar kvinnor och män i snitt lika mycket – åtta timmar per dygn. Men 2012 tjänade kvinnor i genomsnitt 86 procent av männens lön. Det beror inte bara på kvinnors obetalda arbete i hemmet, menar Lena Bernhardtz.

– Så länge kvinnor arbetar deltid, tar ut föräldraförsäkring i högre grad, vårdar sjuka barn och själva är sjuka i högre grad så kommer vi automatiskt ha en lägre lön och lägre pension, säger hon.

Se också

NA-tv: Hur jämställd är du?