Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasmus slåss för den lilla människan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Rasmus Persson är skåningen som kom till Örebro för att studera, träffade sin sambo allra första dagen och så småningom stegade in på ett möte hos Centerpartiet.

Boxningsklubben i Markbacken är platsen för intervjun – men egentligen kom Tegelbruket först och boxningen sen för Rasmus Persson.

– Jag började när Tegelbruket öppnade. Eftersom jag varit med och startat det här ville jag fortsätta att vara delaktig inifrån också. Och så känner jag Kamran, han är också centerpartist.

En annan positiv effekt är förstås att det ger bra träning.

– Jag försöker boxas minst en gång i veckan, och ha det som ”helig” tid i almanackan.

Rasmus Persson är uppvuxen i Ystad men flyttade till Örebro för att gå på högskolan redan som 17-åring. Det var möjligt tack vare att han hade tentat av gymnasiet på två år.

Var du någon sorts underbarn?

– Nej, inte alls. Mer att jag hade bråttom och ville hemifrån och gå vidare.

Systemvetenskap visade sig dock vara helt fel ämne.

– Jag kunde inte sitta still. Jag flyttade till Karlstad, jobbade på McDonalds och läste lite nationalekonomi. Det var inte heller min grej. Jag ifrågasatte om det var en vetenskap över huvud taget.

Men Rasmus saknade Örebro, så han flyttade tillbaka från Karlstad med sin sambo.

– Henne träffade jag allra första dagen i Örebro för övrigt, och är fortfarande sambo med. Vi förlovade oss för 19 år sedan, men har inte gift oss än ...

Åter i Örebro hittade Rasmus Persson så äntligen ”sin grej”: Juridiken.

– Helt plötsligt greppade jag universitetsstudierna, det gick mycket lättare och i samma skede blev jag också väldigt politiskt aktiv.

Historien om hur Rasmus Persson blev centerpartist låter väldigt mycket egen, inre drivkraft. Ingen i hans familj eller någon av hans vänner var politiskt engagerade när han bestämde sig för att sitta på studentrummet och läsa igenom alla partiprogram. Han fastnade för Centerpartiet.

– Jag dundrade in på ett möte i Örebro 1997, och hade turen att träffa några som var lika gamla som jag och som också studerade på universitetet.

När Rasmus Persson sökte parti var inställningen till kärnkraft och klimatpolitik viktiga frågor, men en avgörande faktor var faktiskt att Centerpartiet hade samarbetat med andra partier i vissa frågor.

– Varför inte om det handlar om det bästa för Sverige? Jag tyckte om tanken på ett pragmatiskt parti, ett parti som kan lägga undan prestigen.

Vägen till politiken startade förstås långt tidigare. Rasmus Persson beskriver sig som en person som alltid haft många och starka åsikter och en önskan att förändra samhället. Under studierna i rättsvetenskap mötte han orättvisor av olika slag, både i Sverige och internationellt.

– I arbetsrätten gjorde jag ett arbete om en småföretagare på Gotland som blev trakasserad av facket, som jag uppfattade det. Jag tyckte det var så fel. Det handlar inte alls om att jag är emot facket, utan i det här fallet var det den stora som gav sig på den lilla, och det gjorde mig otroligt upprörd.

I samband med kandidatuppsatsen besökte Rasmus Persson Indien för att skriva om rättsskyddet för barnarbetare inom textilindustrin.

Om han inte var politiker skulle han gärna jobba med internationell rätt och folkrätt.

– Min drivkraft är fortfarande att stå upp för den lilla mot den stora.

Han pratar om solidaritet och demokrati, även om det kan låta högtravande.

– Men det är där det bottnar för mig. Jag gick in i politiken för de stora frågorna, att förändra samhället.

Tröttnar gör han när politik blir retorik, en debatt som ska låta bra men där alla vet att den verklighet som beskrivs inte existerar.

När är det roligast?

– När man får grotta ner sig i en fråga, som när vi byggde upp mottagningen för ensamkommande flyktingbarn eller hela organisationen med fältassistenter. När politiker och tjänstemän tar fram något tillsammans och man känner att det blir något bra, att det gör skillnad.

Vilka frågor tror du att valet 2014 kommer att handla om?

– Jobben, skolan och klimatet.

Vilka är de tre viktigaste utmaningarna då?

– Långsiktigt är det klimatet, jag tror inte ens vi börjat föreställa oss vilka förändringar vi måste göra. På kort sikt är det jobben, annars skapar vi samhällsklyftor och segregation. Som tredje utmaning vill jag lyfta in att samhället bör fungera längre än en mandatperiod. Det är ingen fråga man vinner val på, men ... ta Tegelbruket, det är en satsning med resultat som kanske inte märks förrän om 10–15 år.

Rasmus Persson (C)

Familj: Förlovad sedan 19 år, 10-årig son.

Ålder: 38 år

Bor: Ervalla

Bakgrund: Började först läsa systemvetenskap, senare nationalekonomi men hittade rätt när han läste juridik i form av rättsvetenskap.

Tidigare jobb: McDonalds i Karlstad ett år, partiombudsman och politiskt sakkunnig.