Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt men fel

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vädret är nyckfullt precis som mycket annat här i världen. Det är då inte så konstigt att väderprognoser slår fel emellanåt, ja ibland kan felen bli ganska stora för specifika områden.

Särskilt svårt är det under sommarhalvåret då lokala fenomen som till exempel luriga regnskurar hastigt kan dyka upp. Från det att meteorologen har gjort sin prognos till att den når allmänheten har den gått vidare genom kund och ibland tolkats om.

Följa prognoser

Många gånger kan då den ursprungliga betydelsen ha gått förlorad. Tyvärr är det så och för att minska risken för missuppfattningar bör man regelbundet följa prognoserna under dygnet, antingen på radio eller TV. I press är prognosen oftast väldigt begränsad med en enkel text eller ibland bara en symbol.

Symboler

Vädret är många gånger skiftande och flera väderförlopp förekommer under en dag. Så att visa en symbol för en specifik dag innebär stora begränsningar i prognosen. En vädersymbol kan aldrig visa ett förlopp, som det ofta är under en dag. Symbolen som visas i tidningar är vädret mitt på dagen, den säger ingenting om händelserna före eller efter detta tidssteg (om det inte förekommer någon text till symbolen). Då är sannolikheten ganska stor att prognosen blir "fel" utåt sett, medan prognosen i grunden är helt korrekt.